Koh Lanta

Har hyrt moppe idag och akt runt over on. Lyckades hitta en underbar strand i nationalparksomradet dar vi kunde vara helt for oss sjalva. Nasta stop blir Ao Nang eller Krabi.
Maste saga att thailandarna har inte ar i narheten lika oppna och trevliga som jag ar van vid. Vet inte om det kan bero pa att de har tillhor en annan religion? Sa ar det i alla fall.

Forutom att var mp3 gatt sonder och att vara magar inte varit i sina basta skick, sa har hittills haft en jatteharlig semester. Det ar sa skont att kunna ata annat an Pranburi-mat och annu skonare att kunna sova i bekvama sangar och ga pa riktiga toaletter.


Bilder fran Koh Lanta




Svenskt losgodis!

En trasig dorr, resultatet av Fredrics vredesutbrott






Phi-Phi Island

Nu ar jag och Fredric pa Phi Phi Islands. Rena paradison!
Mottes upp i Phatong och spenderade natten pa ett helt okej hotell vid stranden. Skulle inte pasta att jag kan rekommendera den delen av Phuket direkt. Gamla vasterlandska man och unga thailandska kvinnor, hand i hand, ar snarare en regel an ett undantag.
I morse tog vi alltsa baten ut till oarna och hade darerfteren underbar dag pa stranden. Trots att jag inte brukar branna mig, och trots att jag definitivt inte pressat, sa ar jag ohalsosamt rod just nu. Enda stora nackdelen med Phi-Phi ar alla svenskar.
Nu ska vi ga och se pa nagon typ av eldshow.

Har bara haft tio minuter pa mig har pa internetcafet sa har inte hunnit svara pa nagra mail eller meddelanden. Lovar att gora det snart! Ska aven forsoka lagga upp lite bilder sa smaning om. Hoppas att allt ar bra med er dar hemma.



Bilder fran Phi-Phi Island



Eldshow pa Ibiza bar

Fredric pa vag hem efter nattbad


Backpacking pa gang

Nu ar vaskorna packade och om en stund ska jag satta mig pa bussen mot Phuket. Ska mota upp Fredric imorn vid lunchtid for att sedan spendera tva veckor med honom langst de vackra kusterna. Vi ska backpacka runt och bara njuta av sol, varme, bad och av varandras sallskap.
Ska verkligen bli skont att uppleva den bild av Thailand som alla andra har. Den bild som inte inkluderar larar-moral eller att konstant tvingas prestera pa olika satt. Pa resande fot kommer jag bara vara en av alla andra "farangs", vilket gor att det inte finns nagra som helst forvantningar pa mitt agerande.
Kommer dessutom antligen fa prata svenska vilket jag borjat sakna otroligt mycket det senaste.


Som ni sakert redan observerat i min blogg, gar det valdigt mycket upp och ner har. Dalarna ar djupa och topparna ar skyhoga. Just nu alskar jag mitt liv har och jag har knappt nagon hemlangtan over huvud taget.
Fortfarande finns det stora delar av kulturen som far mig att ma daligt och som forhindrar mig fran att kunna vara mig sjalv. Men jag trivs, och det kanns verkligen som att varje dag jag spenderar har har betydelse.
Saknar dock sjalvklart er dar hemma valdigt mycket. Det gar inte att komma ifran.




Hejda for ett par veckor!

Hejda-fest

Igarkvall hade kon ma anordnat en avskeds-fest for mig. Att doma av denna fest skulle man latt kunna tro att jag beger mig ivag fran Pranburi for alltid. Trots att jag kommer tillbaka redan om tva veckor, sa blev det ett jakla kalas. Thailandarna har tar verkligen tillfallet till akt nar de har en anledning att bjuda pa fest.
Var en av de trevligaste och absolut roligaste kvallarna jag haft har i Thailand. Fotbollslaget och familjens slaktingar ar sa underbara! Har traningsvark i magen idag efter allt skrattande. (Sager i och for sig en del om min fysiska form).  
Dock flippade kvallen tyvarr ur lite grann vid 3-tiden. Det finns vuxna manniskor (bade i Thailand och i Sverige) som aldrig riktigt lart sig att hantera alkohol. Mer an sa behover jag inte skriva. 



"The Kings Project"

Efter nagra timmars bussresa var vi antligen framme for att besoka kungens projekt. Som start pa dagen fick vi ett foredrag om landets kara konung, eller landets "fader" som han ocksa kallas. Dock holls detta foredrag pa thailandska, vilket inte var nagon hit for min del.
Darefter visades en film om kungens arbete som lyckligtvis hade engelsk subtitle. Det gick da upp for mig vilken fantastisk man Thailands kung faktiskt ar! Har tidigare tyckt att sattet de hojer honom till skyarna pa, varit bra overdrivet. Det tycker jag i och for sig fortfarande, men nu har jag i alla fall en forstaelse for varfor.

For 40 arsedan kunde man knappt leva i omraden som Pranburi. Det fanns inget har att livnara sig pa. Jorden var for torr och naringsfattig for att kunna bruka och det var svart att agna sig av nagon typ av forsaljning.
Kungen kopte i da upp stora landomraden runt om over hela Thailand. Dessa landomraden delade han sedan upp till sma akrar. Han gav ett litet jordbruksomrade till varje familj. (I Prachuap Khiri Khan fanns det pa den tiden 12.000 familjer. Landomradet delades darfor upp i 12.000 sma bitar).
Darefter satte han upp utbildningscamps runt om i landet for att lara befolkningen om jordbruk.
Dessutom byggde han dammar i varje provins, sa att bonderna skulle ha tillgang till gratis vatten, samt skankte tonvis med naring for att fa igang odlingarna.
Allt detta betalade han ur egen ficka. (Vilket sager lite om hur mycket pengar den mannen sitter pa).
Pa sa vis blommar landskapen i Thailand idag, och manniskor utan nagon som helst utbildning har en chans att livnara sig.

Det fanns dock nagra villkor den thailandska befolkningen var tvugna att skriva pa innan de fick ta emot landomradena.
1. Nar skordarna gett tillrackligt mycket pengar var/ar bonderna tvugna att betala tillbaka 1/3 av det pris kungen kopte omradet for. Dessa pengar gar sedan vidare till ett projekt for att rena dricksvattnet.
2. Landomradena fick inte, och far an idag inte lov att saljas vidare. Det far endast lov att arvas generationvis. Detta for att forhindra olika typer av utpressning.
3. En stor del av utbildningen bestod av alternativa metoder till besprutningsmedel. Kungen vill att bonderna satsar pa mer naturliga bekampningsmetoder.

Efter foredraget, filmen och lite annat tjaffs akte vi till "kungens tradgardar" dar det redovisades vad man kan anvanda olika orter och vaxter till. Dar fanns allt fran hattar, till medicin. Alltsammans var gjort av olika vaxter. Hade nog uppskattat besoket dar lite mer om det inte varit 35 grader varmt i skuggan.





I undervisningen som holls for befolkningen ingick ocksa hur man pa olika satt kan bruka orter och vaxter.

Banladwithi English Summer Camp in Samroiyod

Idag arbetade jag Audrie, Catherin och Kelly pa Angies skolas engelskacamp.

Tanken var att vi bara skulle hjalpa till lite extra med det som behovdes, men nar de thailandska lararna sag att vi fanns till hands passade de pa att luta sig tillbaka. Det slutade med att vi fem var de enda som faktiskt arbetade pa hela lagret.


Mot slutet av lagret holl i alla fall de thailandska lararna i nagra engelska sanger som de skrivit sjalva. Forstar inte att de inte bett nagon ratta texterna innan de lar ut dem till eleverna. "One claps with our hand. Again, but now to clap two time." (??)

Nar ledaren for skolans "english department" sedan skulle halla ett litet tacktal pa engelska, forstod man knappt ett ord hon sa.

Hur ska eleverna har nagonsin kunna lara sig engelska sa lange inte ens lararna som lar ut kan spraket?


Som tur ar finns organisationer som Piece Corps. Angie och de andra som jobbar genom denna organisation arbetar for att lara de som lar ut. De fokuserar alltsa framst pa att sprida kunskap om lararteknik etc till lararna har. Oganisationer som AFS (som jag jobbar for) fokuserar daremot pa att lara elever. Tror att det behovs en kombination av dessa tva organisationers arbetsinsatser for att pa sikt fa skolsystemet att fungera har.

Mitt arbete ar dock pa ett satt mycket lattare an Angies. De thailandska lararna ar i manga fall for stolta for att ta till sig de vasterlandska tankesattet som praglar var skolverksamhet. Vi motiverar exempelvis hellre med morotter an med piskor, nagot som thailandarna inte riktigt forstar sig pa.

Imorn ska jag folja med Sukean till "The Kings Project". Hade sa mycket hellre satt mig pa en buss mot Hua Hins strand imornbitti an pa en buss mot norr, for att lyssna pa en rundvandring pa thailandska. Men nu har jag ju tackat ja, sa nu ar det val for sent for att andra sig.





Idag ar det tisdag, sa i princip alla bar rosa (forutom vi farangs). Varje dag har en speciell farg har.


Vi hade olika stationer dar eleverna fick tavla mot varandra i olika engelskrelaterade tavlingar.


Sukean pastar att man kan skilja medelklass-eleverna fran de eleverna med riktigt fattiga familjer, genom att se pa strumporna. Familjer som har rad att kopa nya strumpor regelbundet skulle aldrig lata sina barn ga med trasiga. Pa det har lagret fanns det i sa fall en hel del ungar som vaxer upp i en svar ekonomisk situation.


En bit ur en av de engelska sangerna.
"a jump makes me power" ??

Hetta

Sa har jag antligen fatt lite farg! Lag pa stranden hela dagen igar i Hua Hin och njot med modemagasin och ananas. Plaskade sedan runt i det varma vattnet i nagon timme pa eftermiddagen, innan vi begav oss till Starbucks.

Vaknade tidigt i morse och foljde med kon ma for att hamta tvatten. Pa vagen hem stannade vi till och matade nagra langur-apor. Hur sota som helst! De ar mycket tamare och snallare an thai-aporna.
Nu ligger jag, Angie och Kelly i skuggan pa Angies grasmatta och lyssnar pa indierock. Vi ar de enda som orkar vara ute i hettan. 
Imorn ska vi hjalpa Angie hela dagen pa en Pranburiskolas english-camp. Ska bli kul. Borjar bli lite rastlos nu efter tva dagars ledighet. 



Justin ligger och gottar i solen.


Lilla plutten, folj med mig hem!

Kelly och vara barbara bastisar pa grasmattan.

Kroppskudde

Jag har alltid haft det dar irriterande sovproblemet dar jag inte riktigt vet vart jag ska gora av mina armar. Maste alltid ha nagonting att halla om. Maste dessutom alltid ha nagonting mellan mina knan nar jag ligger pa sidan. Vet inte om det beror pa att jag har bredare hofter och smal midja, men sa ar det i alla fall.

Trodde jag var ensam i varlden om dessa sovstallningsproblem, men uppenbarligen delar jag detta krangel med resten av thailand befolkning. De har darfor "uppfunnit" en kudde som svar pa detta problem. De allra flesta thailandare har alltsa bade en huvudkudde och en kroppskudde (som jag nu inte minns namnet pa) nar de sover. Meningen ar att ligga och halla om kroppskudden med bade armarna och benen. Valdigt bra att ha nar man kanner sig lite ensam dessutom!


Intervjuer och amerikaner

Det ar konstigt hur mycket tid jag har har. I hostas arbetade jag heltid och umgicks med Fredric. Det var val i princip det enda jag hann med pa dygnets 24 timmar. Har hinner jag dock med att jobba heltid, umgas med en massa manniskor samt dessutom skriva blogg, dagbok och lasa. Har last ut tre bocker pa tva manader vilket ar ratt bra jobbat for att vara jag.
Har svart att tro att klockan skulle ticka langsammare i Thailand an vad den gor i Sverige. Maste helt enkelt bero pa att jag fangar tiden mycket battre har. Ska forsoka gora det nar jag kommer hem till Sverige igen ocksa. Fortsatta att fanga dagen.

Igar arbetade jag hela dagen pa en skola i distriktet nedanfor vart. Rektorn betalade mig och en engelsk snubbe, Germot, for att intervjua hans elever. De ska starta ett en ny liten privatskola med fokus pa engelska, dar endast de 30 basta eleverna far borja. Det var  min och Germots uppgift att avgora vilka dessa 30 elever var. Lite laskigt vilket inflytande jag har har over andra manniskors framtid med tanke pa att jag egentligen inte har nagon som helst behorighet for det.
Vet inte riktigt hur mycket jag vagar kritisera har. Var i alla fall arlig nog mot rektorn efterat genom att saga att jag tycker att detta system ar orattvist. Eleverna hade 1 minut pa sig var att visa vad de kunde. De flesta var sa nervosa att det knappt fick fram mer an nagra ord. Tva stycken brot dessutom ihop och borjade grata pa grund av pressen! De som gick vidare var alltsa de som kunde tygla sin radsla och faktiskt vaga prata. Med andra ord handlade allt om sjalvfortroende och inte om begavning, vilket jag tycker ar helt at skogen. Glomde tyvarr kameran sa kunde inte dokumentera denna dag.

Igarkvall akte jag till Angie och at middag med henne och hennes amerikanska polare som ar i Pranburi over helgen. Justin lagade vasterlandsk mat och bjod pa vin. Tank vad man kan uppskatta potatis och rodvid efter nagra manader bestaende av "ratnaa" och "lamchai"!
Blev lite for sent for att ta sig hem igarkvall, sa lanade Angies andra halva av sangen. Nu sitter jag och vantar pa att alla ska vakna sa att vi kan bege oss till Hua Hin!






Min provins



Har ingen aning om vilka snubbarna i filmen ar, men den visar i alla fall de fina vyerna har som ar svara att fanga pa kort. Var for ovrigt vid "spegel berget", eller "khao chong krajok" (som visas i filmen) igar. Templet och aporna pa det berget ar var provins symbol.

For nagra veckor sedan fick jag en inbjudan ner till distriktet "Muang". Min skolas fore detta rektor bjod mig hem till honom for att halsa pa hans familj.
Nar Sukien skulle dit ner igar for att ga pa mote, tog jag tillfallet i akt att folja med for att traffa honom och hans fru. Fick en liten guidad tur i det vackra distriktet.


Annu mer irritation

An en gang ar jag sadar irriterad att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vagen. Hade behovt prata av mig med nagon som forstar, men Angie ar inte hemma och klockan ar for lite for att kunna ringa hem.

Idag ska Viuw och hennes sex "Nice 2 meet U"-fanclub kompisar se pa ytterligare en mv inspelning i Pranburi. Jag var inte sugen pa att folja med eftersom jag har en massa jobb att bli klar med innan imorgon. Dock paverkades jag sjalvklart av deras besok anda. Igarikvall kom Viuw in i mitt rum och sa "Mina sex tjejkompisar ska sova har. Darfor bestamde vi att det ar battre om kon ma, kon pa och Wun sover i ditt rum, sa sover vi allesammans i deras eftersom det ar storre."

Forra gangen alla de tjejerna sov har fragade de i alla fall forst om det ar okej att de lanar mitt rum. Den har gangen tog de det bara forgivet.

Jag fick alltsa ligga pa golvet i foraldrarnas sovrum och lyssna till fjortistjejernas prat och flams fram till 2(!) pa natten. Bad dem vara tysta sakert ett tiotal ganger, men vad hjalpte det?

Pa morgonen tankte jag att jag i alla fall skulle kunna ta lite sovmorgon och aka till skolan vid 10 tiden, eftersom jag anda inte har nagra lektioner just nu. Blev dock vackt vid 6 av detta thai-flamsande igen. Hade aldrig kunnat somna om sa lange de var vakna, sa fick ta mig till skolan vid halv 8 tiden anda.


Bevisligen lyckades jag inte lika bra med det dar "familjesamtalet" som jag trodde. De respekterar fortfarande inte min integritet. Jag vill faktiskt sova i mitt rum och jag vill kunna gora det mer an  4 timmar, eftersom jag faktiskt har ett jobb att skota.

Det ar inte halsosamt att bli sahar irriterad. An sa lange har jag lyckats tygla mina kanslor over forvantan bra men en vacker dag kommer bagaren rinna over och jag kommer flippa ur totalt. Da kommer det inte bli roligt for nagon av oss.


Nu sitter jag alltsa har igen vid skrivbordet pa jobbet, med pasar under ogonen och en sprangande huvudvark, mer irriterad an jag kan minnas att jag varit i Thailand nagon gang (och da hor anda irritation har till vanligheten). Nagot kaffe finns det inte heller i den har ja*la stan.




Viuw. Hon kan vara varldens basta syster, men ocksa varldens mest respektlosa.

Identitetskris

Okej, har kommer det dar langa inlagget som jag tidigare inte lyckades fa upp. Egentligen vet jag inte hur mycket jag borde klaga har i bloggen. Jag trivs och jag angrar inte en dag jag spenderar har. Men vissa saker behover man bara fa ur sig pa nagot satt och eftersom det ar omojligt att prata med nagon har om det (forutom med Angie, men hon raknas inte) sa blir det nu ett klagoinlagg i alla fall.


Med iditentitetskris menar jag inte identitetskris i ordets ratta bemarkelse. Det som far mig att ma daligt just nu handlar inte om att jag inte har koll pa vem jag ar eller pa vem jag vill vara. Den biten har jag faktiskt stenkoll pa. Det jag menar ar att den jag ar inte riktigt gar att vara har och att jag darfor konstant tvingas spela nagon annan.

Min riktiga identitet befinner alltsa sig i en smarre kris.


Den senaste tiden har thailandarna borjat papeka, fraga och kommentera det mesta jag sager och gor. Tyvarr far detta sjalvklart mig att kanna mig osaker och framforallt valdigt fel.

Fel kanner jag mig redan eftersom jag faktiskt ar fel har. Jag ar en svenne pa landsbygden i Thailand och kulturkrocken ar total. Men genom detta hackande gor de det faktiskt inte direkt lattare for mig.

Antingen maste de veta varfor jag har sa lite smink eller sa maste de veta varfor jag har sa mycket. Antingen fragar de varfor jag bar sa ungdomliga klader eller sa fragar de varfor jag klar mig sa vuxet. Ater jag inte for lite sa ater jag for mycket. Ar jag inte tystlaten sa pratar jag mer an jag borde. Ar jag inte for overdrivet artig sa ar jag otrevlig. Det svara har ar bland annat att man inte ska behandla alla lika, vilket sitter i min ryggmarg sedan barnsben att man faktiskt ska. I den hierarkiska ordningen ska man har upphoja somliga (rektorn exempelvis) till skyarna medan man garna inte ska agna elverna sa mycket som ett leende.


Forsta manaden har var jag fortfarande ny och folk hade overseende med att jag var annorlunda. Nu stalls det dock plotsligt helt andra krav pa mig. Jag forvantas kla mig som en thailandare, tanka som en thailandare och bete mig som en thailandare. En thailandsk lararinna dessutom, vilket ar annu svarare.
Det ar inte langre ett kulturutbyte utan en extream makeover det handlar om. De ska forandra allt som ar jag, vilket ar ganska trottsamt.

Dessutom ska de alltid kommentera eller skratta at min thailandska. Jag har aldrig pastatt att jag har varken ett bra thailandskt ordforrad eller ett bra uttal, men jag gor faktiskt mitt basta! Att prata flytande efter tva manader ar en omojlighet. Jag kommenterar inte thailandarnas usla engelska, sa varfor maste de alltid driva med min thailandska? Det var roligt de forsta fjorton gangerna, men den femtonde borjar det faktiskt bli lite tjatigt.

Det har egentligen inte med saken att gora. Ar bara ytterliggare nagot jag stor mig pa.


Jag har lagt ett halvar av mitt liv, samt en hel del pengar, pa att ta mig till deras land. Jag jobbar hacken av mig for att undervisa deras barn och jag anstranger mig till det yttersta for att ta del av deras kultur, varderingar och tankesatt.

Jag vet att de ar valdigt tacksamma for det. Det ar inte det det handlar om. Problemet ar att jag inte kanner mig accepterad eller ens det minsta respekterad for den jag ar. Den jag verkligen ar.

Jag vet ocksa att detta papekande och alla dessa fragor och kommentarer for det mesta ar av valvilja. De vill hjalpa mig att bli sa thailandsk som mojligt.

Men vad de inte har den minsta forstaelse for ar att jag faktiskt inte vill bli sa thailandsk som mojligt. I alla fall inte pa alla plan. Jag vill exempelvis inte aga mina elever, gora overviktiga eller morkhyade till atloje eller anse mig sjalv finare an andra.


Jag skulle kunna skriva ett dussin A4 papper om allt som ar jobbigt har. Om hur jag inte far nagon frihet och samtidigt far allting serverat pa silverfat, bara for att rakar vara fodd som vit. Men ingenting skulle bli lattare har pa grund av ett dussin A4 papper fyllda med irritation, frustration och svordomar. Dessutom hade ingen orkat lasa det anda.

Det ar bara att bita i det sura applet och kampa vidare.


Nunna 31 maj - 11 juni

Precis nar jag blivit klar med mitt kilometer langa inlagg och ar redo att trycka pa "Spara och publicera"- knappen, sa hanger sig datorn och alltsammans forsvinner.  Typiskt. Kanske var det lika bra det eftersom det inlagget mest handlade om allt som stor mig i min vardag just nu. Inget vidare roligt att lasa anda med andra ord.  Hur som helst, far skriva av mig all irritation en annan dag.

Igarkvall blev det annu en tempelvistelese. For nagra veckor sedan fick jag forfragan om jag vill prova pa att leva som nunna i ett tempel nagra provinser bort, mellan 31 maj och 11juni. Lamnade igar beskedet att jag har bestamt mig for att gora det. 
Far inte ha med mig nagra tillhorigheter dit alls utan det jag kommer behova finns pa plats (lakan att kla mig i, tval och sangklader). Dessutom far jag inte lov att yttra ett ord under dessa 12 dygn utan maste ga in i mig sjalv helt.  Det kommer nog bli det svaraste av allt, att inte fa lov att prata pa nastan tva veckor. Egentligen ar det ratt knappt eftersom jag varken ar buddhist, nagot vidare tystlaten och framforallt for rastlos for mitt eget basta. Men jag ar, som jag tidigare namnt, valdigt intresserad av buddhismen och jag ser verkligen det har som en utmaning. Troligtvis den storsta utmaningen jag nagonsin kommer utsatta mig sjalv for i mitt liv. Och tank vilken larorik upplevelse!
Oskar varnade dock mig for den har typen av utmaningar innan jag akte hit.
"Man kan bli galen av for mycket meditation Linda, sa akta dig!".
Jag ska gora mitt basta for att inte bli galen, jag lovar.


Vad allting ska krangla! Nu gar det inte ens att lagga upp bilder i bloggen! Hade tankt skriva ytterliggare ett inlagg om dagens handelser, men ger upp det.
Jag och datorn har seriosa problem i vart forhallande just nu. Parterapi nasta.






Har kommer bilderna till slut. Battre sent an aldrig.


Satter guldflingor pa symbolen for Buddhas fotavtryck. Ska tydligen bringa tur.

Enligt buddhismen slar en onskning in efter att man slatt i Buddhas heliga klockor tre ganger.


I-landsproblem


Kungafamiljen

Innan jag akte till Thailand fick jag hora att det kunde vara bra att ha med sig en bild pa kungen. Thailandare alskar allt som har med monarki att gora.

Mycket riktigt fragade de redan forsta dagen jag kom hit hur var kung sag ut. Visade da tva bilder som jag kopt i en turistshop pa kungsportsplatsen nagra dagar innan jag lamnade Sverige. Darefter stoppade jag ner korten langst ner i byraladan.

I forrgar kom kon ma in i mitt rum och fragade om hon kunde fa se pa bilderna igen. Hon undrade varfor jag inte satt upp dem pa vaggen.

"Jag hittade ingen tejp" svarade jag och hoppades att hon skulle forsta ironin i mitt tonfall. Jag har ju trots allt forklarat tidigare att vi inte ar nagra overdrivna fan av kungen i Sverige. I alla fall inte i jamforelse med thailandarna.


Dock gick uppenbarligen den dar ironin inte riktigt gick fram.

Igarkvall nar jag kom hem fran annu en liten korttrip till Hua Hin hade kon ma kopt tejp och satt upp de kungliga fotografierna ovanfor min sang. Nu ar alltsa kungen, silvia och kungabarnen det forsta jag ser nar jag vaknar pa morgonen och det sista jag ser innan jag somnar. Tack


Pinsamheter

Skamde ut mig rejalt igar. Tva ganger dessutom!
Mitt forsta grova misstag: Jag och Pan satt i bilen pa vag till Hua Hin och pratade om Sverige. Han berattade att hans larare i Kina hade talat om for hans mellanstadieklass att ingen behover vara fattig i Sverige. "I Sverige ger staten pengar till alla. Dar behover man inte arbeta."
Darefter kom vi in pa sno. Av nagon konstig anledning skulle jag demostrera hur man gor nar man "mular" nagon. Jag tog ena handen om Pans huvud och latsades trycka sno i ansiktet med den andra. Pan blev da stel i kroppen som en pinne och tomatrod i ansiktet.
Jag insag genast mitt misstag. I asien tar man inte pa varandras huvudet. Huvudet ar heligt och att ta en aldre person om hjassan ar nagot av det mest fornedrande man kan gora. Jag borjade famla omkring med orden."Oj, jag glomde helt bort att.. Ohh.. Forlat.."
Samtidigt visste jag lika val som Pan att ett forlat inte skulle gora nagonting battre.
Det hela ar jamforbart med att ta nagon mellan bena, eller att ta en kvinna pa brosten. Det ar precis lika kansligt. Aven om personen i fraga ber om ursakt efterat sa ar skadan redan skedd. Den antastade ar redan fornedrad.

Mitt andra grova misstag: Jag och Kelly satt pa stranden och pratade om vad som fick oss att flytta till Thailand, varpa jag klyftigt nog vraker ur mig " Jag behovde komma ifran Sverige for ett tag. Tiden var ratt for att aka. Det ar ju nu man ska gora sant har och inte nar man ar typ 30. Da ar det ju meningen att man ska gora vettigare saker, som att paborja familj med barn, skaffa fast jobb och fast boende. Da ar det ju for sent for att bara dra ivag sahar".
Sekunderna av tystnad som foljde sa mig att nagot av det jag sagt inte borde ha sagts.
"Jag ar 30" svarade Kelly och log.
An en gang detta famlande. "Forlat, jag visste inte.. ohh..". Jag maste dock forsvara mig med att jag trodde att Kelly var bra mycket yngre. I alla fall under 25 som jag och Angie. Men vad spelar det for roll? Jag hade fortfarande skamt ut mig som tusan. 

Staende ovationer for denna duktiga idiot.

Starbuckskaffe i Hua Hin

Hade annu en lang och handelserik dag igar. Vaknade vid 10 av att Adjan Pan och Adjan Saboo knackade pa min dorr och fragade om jag kande for att aka till Hua Hin for att besoka berget "Kaohinlekfaih". Jag var ledig igar och hade inga planer infor dagen, sa sjalvklart tackade jag ja till lite resande och guidning. Det ar det har som ar sa bra med Thailand. Man behover (och kan) aldrig planera nagonting. Det dyker anda alltid upp nagot spannande. Pa de snart tva manader jag varit har har jag inte haft en enda riktigt trakig dag.

Hur som hels, fran berget hade man utsikt over hela Hua Hin, vilket var valdigt vackert.
Darefter begav vi oss vidare till kungens palats i Hua Hin dar tydligen den sjatte kungen varit bosatt. I narheten av detta palats ligger annu en nationalpark som vi sjalvklart var tvugna att besoka. Jag borjar halla med Angies i hennes asikt om dessa parker "If you've seen one of them, you've seen them all!".
Nar Pan och Saboo bojade prata om att aka och spela golf i nagra timmar kande jag genast hur trottheten slog till. Om det finns nagonting jag inte kanner for vid 2 tiden pa dagen da det ar 40 grader varmt, sa ar det att spela golf. Lyckligtvis fick jag da ett sms av Angie dar hon fragade om jag ville ta mig till Hua Hin for att hanga pa stranden i nagra timmar med henne och hennes amerikanska polare Kelly, som ocka ar i Thailand genom Piece Corps.
Efter nagra timmars sol och bad, en kaffe pa Starbucks och en pizza pa Pizza Hut var vi redo for att bege oss hemat igen.
Ar verkligen glad over att Angie och Kelly ar i Thailand (trots att Kelly bor 8 timmar soderut fran Pranburi). De ar i precis samma situation som jag och framforallt - vi kan prata, pa riktigt.

Lite kuriosa: En kaffe pa Starbucks kostar lika mycket som 5 middagar pa restaurang i Pranburi. Dock maste jag saga att det ar vart det. Ar sa sjukligt trott pa thailands-"kaffe" bestaende av blask med kaffesmak, massvis med socker och is.( Nej, thailandare dricker inte varmt kaffe.)
Vad en pizza pa Pizza Hut kostar i jamforelse med maten i Pranburi vagar jag inte ens tanka pa.

De kommande tva dagarna ska jag arbeta med att valkomna de nya eleverna till skolan. Darefter ar jag ledig torsdag, fredag vilket ska bli skont. Bra att jag kan borja varva ner i tid nu infor semestern med Fredric. Ar ju bara 10 dagar kvar tills han kommer hit!




En san dar bro som det man inte borde ga over. I alla fall inte pa film.

Kelly alskar strandhundar

Fotboll, betyg och outlets

Lordagkvall var en trevlig kvall. Jag och familjen motte upp fotbollslaget vid pubben "The Moon" for att se matchen Man. United - Liverpool. Inte for att jag ar overdrivet fotbollsintresserad i vanliga fall, men hade verkligen kul igar. Min familj lever verkligen for Champions Leage. De alskar allt som har med europeisk fotboll att gora.

Idag var det skolavslutning pa skolan. Jag delade ut betygen till de klasser jag antligen lyckats betygsatta. Det svaraste betyget att satta var utan tvekan min vardbrorsas. Jag vet att han bar pa en otrolig intelligens och potential. Dock prioriterar han hellre tjejer, mopeder och polare fore skolbockerna. Ska forsoka att inte undervisa hans klass efter lovet, utan istallet byta bort den mot klassen over. Det blir bara jobbigt for oss bada annars. Omstallningen fran syster till larare och fran bror till elev ar bade stor och komplicerad.

Idag akte jag och tre av de manliga lararna till ett stort outlet-stalle i Hua Hin. Paminde valdigt mycket om "Free Port" forutom att jag aldrig lyckats hitta nagot jag velat ha dar. Har ville jag ha alltihop. Riktigt bra marken dessutom.
Den stora fragan ar dock vad jag ska med riktigt bra marken till pa landsbygden i Pranburi?
Blev i alla fall lite bra, anvandbara bas t-shirts, langa arbetskjolar och snygga underklader. Kvaliteten ar lite annan an den pa Hua Hins night market som man sager sa.



Min sota thaibror och "Jok" (jag har antligen lart mig vad han heter) pa fotbollskvall.

Ett helt uppslag i skoltidningen om mig. Inte illa.

Elevernas foraldrar var i skolan for att ta emot betygen

Outlet i Hua Hin

Mina shoppings-smakrad. Inte riktigt lika flashiga som Blondinbellas nya stylist kanske, men de ska inte underskattas for den sakens skull :)

Regn

Idag ar den forsta dagen sen jag kom till Thailand som det regnar! Faktum ar att jag blev riktigt lycklig imorse nar jag horde ljudet av vattendroppar som slog mot taket. Jag insag att jag saknat det ljudet. Sedan gar ju inte heller regn i Thailand att jamfora med regn i Sverige. Har ar regnet en befrielse.

Pa tal om vader var jag med om nagot ganska roligt for nagra veckor sedan. Satt pa baksidan av vart hus i solen och laste en bok, i hopp om att bli lite brun. Forst kom lillsyrran Wun utspringade. Nar hon sag mig sitta i solen blev hon helt forskrackt. Hon ropade pa Kon ma som da kom ut och borjade prata thailandska med mig. For ovanlighetens skull lat hon lite uppjagad. Darefter (efter att ha konstaterat att jag inte forstod ett ord hon sa) ringde hon Sukien. Efter att ha bytt nagra ord pa telefon med henne, lamnade hon over luren till mig. Sukien i sin tur forklarade da hur farligt det ar att sola och vad som kan handa om man gor det. "Du kommer fa ont i huvudet, vatskebrist och du kan fa hudcancer. Dessutom forstor du din vackra, vita hud!"
Det mest ironiska av allt ar att de faktiskt har helt ratt. Det ar inte skont att pinas i solens stralar, man kan fa hudcancer och mer troligt huvudvark. Enligt thailandarna ar jag ju dessutom som alldra vackrast nar jag ar blek.

Darefter har jag inte gjort nagra fler tappra forsok att fa farg. Det far vanta till min och Fredrics semester om tva veckor istallet. Da ska det solas som aldrig forr!


Vart kok i regnet

Ledigheten narmar sig

Sitter nu med min en ananasjuice i handen och min barbare i knat i skuggan under ett av mangotraden pa skolgarden och ja - det ar precis lika underbart som det later. Mitt och Angies projekt  "BitTerm English Class March 2009" ar precis avslutat. Det har varit den roligaste arbetsveckan sen jag kom hit.
Maste erkanna att jag hade lite angest infor detta projekt, men faktum ar att allting gick precis som planerat. Till och med battre an planerat. Responsen fran eleverna var verkligen over forvantan.
De kommande tva veckorna ar jag nu ledig ungefar varannan dag. Har funderat lite over vad jag ska spendera min lediga tid pa och kommit fram till foljande punkter:

  • Lara mig mer om buddhismen
  • Utveckla min thailandska
  • Eventuellt borja planera en trip till China (om ekonomin tillater)
  • Fortsatta att bolla ideer med Angie om vart "halso-lager" for eleverna, som forhoppningsvis ska aga rum i maj. Senaste tio aren har HIV/ AIDS spridit sig explosionsartat i Pranburi. Vi tankte darfor ta kontakt med lite olika organisationer for att fa hit forelasare och andra kunniga inom omradet. Problemet i Thailand ar att ingen pratar om problem och speciellt inte problem relaterade till sex. 

Dagens handelser
Avslutade projektet med en skattjakt pa skolgarden. Vi hade gomt sma lappar med ledtradar pa olika stallen samt skrivit en quiz om skolomradet. Ex "hur manga trappsteg ar det upp till engelskarummet." "Vilken farg har rektorn pa sin skjorta idag". "Vad star inristat i det tredje tradet fran gatan i allen?" 
Pa lunchrasten akte vi till Tesco Lotus och at glassbuffe. Glassoman som jag ar, vrakte jag i mig portion efter portion tills det kandes som om glassen nastan skulle komma upp igen. Maste nog forsoka ta det lite lugnare med glassatandet i fortsattningen. Inte for viktens skull (har slutat med att ha angest for vad jag stoppar i mig for lange sen), utan for magens skull. Bakteriekulturen i glassen har ar inte den samma som i Sverige. Trots att jag brukar saga att jag har en mage av stal, sa tal den faktiskt inte hur mycket som helst. 

I morse var tredje gangen pa tva veckor som Adjan Willawood kom over 45min forsent nar han skulle kora mig till skolan. Till min stora forvaning blev jag inte ens irriterad over att behova rusa in i klassrumet, 10 min forsenad till min lektion. Mitt talamod tanjs liksom ut for varje dag som gar. De dar sakerna som irriterade mig sa otroligt mycket i borjan borjar jag kunna se forbi nu, vilket faktiskt ar lite skrammande. Haller jag pa att forvandlas till en thailandare!?

 


Familjekvallar

Igarkvall hade jag och smatjejerna myskvall. Vi laste bocker, spelade spel och flatade varandras har. Innan de begav sig hemat hade vi en liten vighetstavling. For forsta gangen pa manga ar forlorade jag en sadan! Ett tydligt tecken pa att det ar hog tid att ta tag i traningen och stretchandet igen.

Darefter gick jag till familjens kusins 14-arskalas. Det hade dukats upp en middag pa en matta utanfor ett av shophousen dit alla var valkomna. Stannade kvar och umgicks med fotbollslaget fram till midnatt.

Idag ar jag med andra ord lite halvseg, vilket dock inte ar nagot ovanligt. Den kroniska trottheten beror dock oftast inte pa somnbrist, utan pa varmen. Men jag borjar vanja mig bade vid hettan och vid att standigt vara sadar lite efter i bade kroppen och i huvudet. Nu ska jag tillbaka till arbetet.






Arbete och ater arbete

Jobbet gar riktigt bra just nu. Jag och Angie kor delade klasser vid sidan om varandra. Egentligen har eleverna lov nu, men vi undervisar, som tidigare namnt, extra lektioner for de elever som vill lara sig mer. Vi kallar dessa klasser "BitTerm English Classes March". Forutom att skriva dialoger, kortare uppsattser och sagor samt ova uttal, forsoker vi ocksa att blanda in sanger, lekar och tavlingar sa mycket vi kan for att gora undervisningen lite roligare. Detta har visat sig vara mycket uppskattat.

Jag alskar att arbeta med, och vid sidan om Angie. Hon ar rutinerad och har alltid har en massa bra ideer och larartekniker i bakhuvudet.

Nackdelen med att arbeta med henne ar dock att vi standigt jamfor och blir jamforda med varandra. Det folk latt glommer ar att hon har en lararmaster och att jag endast har en gymnasieutbildning. Dessutom ar engelska hennes modersmal medan jag kommer fran Sverige och endast last upp till engelska B.

Jag gor i alla fall sa gott jag kan och mer an sa kan man inte gora. Med talamod, kreativitet och sunt fornuft maste jag saga man anda kommer ratt langt.


Det ar valdigt intressant att se hur de svenska och thailandska skolorna skiljer sig at. I Sverige betygsatts eleverna endast utefter kunskap. I Thailand ingar aven uppforande och ansvarstagande i en del av betyget.

I Sverige ar de flesta elever medelmattor. Det finns sjalvklart manga som inte nar upp till G-gransen och ocksa manga som passerar MVG med en extra guldstjarna i kanten. Men de alldra flesta ligger runt G+, VG omradet. I Thailand finns det dock BARA de som inte nar upp till G-gransen och de som passerar MVG. Lararna ger, som jag tidigare namnt, i manga fall upp de elever som inte anses duktiga eller smarta nog. Samtidigt ar de duktiga elverna for duktiga for systemet. Pa grund av daliga kursplaner, daliga larare och daligt material har de svart att utvecklas mer.

Det ar av denna anledning vi satt upp detta projekt "BitTerm English Classes March". Vi visste redan fran borjan att det bara skulle vara de riktigt duktiga eleverna som skulle intressera sig for detta projekt. Och mycket riktigt har vi 30 kunskapstorstande, ambitiosa elever att lara denna vecka.

Trots att det ar otroligt mycket jobb just nu, sa onskar jag att varje vecka skulle vara som den har.


Skolbilder fran Sukiens kamera



Organisationen Piece Corps (som Angie arbetar for) skickade oss tva fulla kartonger med bocker pa engelska. Elevernas reaktioner var over forvantan.





Eftersom resten av skolan ar stangd just nu, kor vi projektet "BitTerm English Class March 2009" i det luftkonditionerade konferensrummet.


Kvinnligt och manligt umgange

Jag har tidigare lite kort namnt att killer och tjejer inte umgas i Thailand pa samma satt som det gor i Sverige (savida de inte ar ett par). Det finns ingenting som direkt heter "kill- och tjejkompisar". Har ar det meningen att man ska umgas med de som tillhos samma kon. Punkt slut. Ladyboysen ar dock ett undantag. De far lov att spendera tid och a fysiskt kontakt aven med det motsamma konet eftersom att de "inte riktigt ar killar".

Pa landsbygden (och i synnerhet som larare) ar det viktigt att man hela tiden tanker pa sitt rykte. Sukien vill darfor inte, for min egenskull, att jag pratar om eller umgas med killkompisar. Pa samma satt vill hon att jag ska vakta min tunga och inte prata om nattklubbar, alkohol eller sex. Inte for att detta ar nagot jag brukar prata med framlingar om, men anda. Som larare i Pranburi ska man inte forespraka nagot liberalt. Jag ar till och med skyldig att rapportera till adjan Willawood om jag ser en kvinnlig elev bara smink eller krama en kille. De vill forsoka forhindra spridandet av konssjukdomar och unga graviditeter genom att stoppa sex redan innan dess forsta skede.

Jag har forsokt forklara att det nog ar battre att upplysa ungdomar om konsekvenser av sex, istallet for att skicka dem till diciplinrummet. Sukien pastar dock att hon och Pee O faktiskt tidigare forsokt att informera elever om sex. De har da blivit motarbetade av larare och foraldrar som pastar att de "lar" barnen hur man gor. Att de unga uppmuntras till sex istallet for tvartom.


Jag levde inte for 150 arsedan, men kan tanka mig att det var pa liknande vis i Sverige under denna tid.

Det finns sa manga oskrivna sociala regler har som jag har valdigt svart att forsta mig pa. Thailandarna har i sin tur svarigheter med att forsta sig pa mig. De tycker exempelvis att det ar obegripligt att mina foraldrar tillater att jag har pojkvan vid sahar tidig(?) alder, innan jag avslutat mina studier. Att vi sedan varit tillsammans i over ett ar men fortfarande inte bor ihop eller har nagra planer pa giftemal eller barn, anser manga thailandare ar oseriost.

Att jag dessutom kan ga pa pattklubb pa andra sidan jorden nar jag har pojkvan ska vi inte ens prata om. Jag har forsokt forklara for dem att vi litar pa varandra. For dom handlar det dock inte om tillit, utan om respekt. Dessutom har ordet "nattklubb" en oerhort negativ klang I thailandarnas oron.

"Good people don't go to thoose places".

I Bangkok at jag och Viuw lunch med en kille fran hennes forra klass. Nar vi kommit hem igen raderade hon bilderna fran lunchen fran min kamera och sa: "Jag vill inte att mamma ska se att jag umgas med killar och att jag dessutom bar kajal och lappglans. Hon hade blivit vansinnig!".

Hur mycket jag an forsoker anpassa mig till denna kultur och detta samhalle sa kommer jag aldrig forsta mig pa det har.

Jag och Viuw kommer verkligen fran tva helt olika varldar och det kan inga som helst anstrangningar andra pa.

I min varld ar det helt okej med killkompisar, kajal, lappgralns, nattklubbar och sarboforhallanden utan planer pa giftemal. Det ar det inte i deras.


Familjesamtal

Igarkvall hade jag det dar samtalet med familjen angaende integritet. Sukien var med for att oversatta, vilket underlattade mycket.

Det verkade inte som om familjen tog illa upp och jag hoppas innerligt att de inte gjorde det heller. Eftersom jag bor hos dem gratis kanns det fel att satta upp regler i huset. Samtidigt vet jag att det inte kommer att fungera om de inte respekterar det lilla som faktiskt ar mitt har. Jag forsokte forklara att det absolut inte ar personligt, men att vi i var kultur garna vill kunna stanga in oss i vart eget rum nagon gang ibland, utan att bli storda. Jag har alltid varnat om min egen tid och utan den fungerar jag inte riktigt som jag ska.

Jag bad dem ocksa sluta att ga in i mitt rum och lana mina tillhorigheter. Jag vet att det funkar sa for thailandare. Men jag ar faktiskt inte thailandare och kommer aldrig att bli det heller, oavsett hur mycket jag forsoker.


Senare under kvallen efter detta samtal, knackade(!) Wun och Dream pa min dorr. Istallet for att bara rusa in som de brukar, stod det forsiktigt vid dorroppningen och sa "khatood ka pee Linda. Sawadee ka" samtidigt som de pekade pa Dior-pudret pa mitt skrivbord. De ar alldeles for sota for att jag inte skulle kunna forlata dem for att ha stulit. Egentligen ar det ju inte deras fel. De kan inte hjalpa att de vaxt upp i en kultur dar det ar okej att anvanda, lana och ta allt som hor till familjens familjemedlemmar.

Jag gav dem bada en kram.


Sjukdomar och tempelvistelser

Sedan Sukien berattade om alla de konstiga sjukdomar som finns har i Pranburi, har jag dromt mardrommar om dessa flera natter i rad. Mina tva varsta mardrommar har handlat om att jag fatt elephantitis och spetalska. Bada dessa sjukommar trodde jag forsvunnit fran var planet for langesedan, men tydligen inte. Sag en man med spetalska senast igar vid templet. Riktiskt laskigt.


Meningen var att jag och Sukien skulle hjalpa en annan larare att salja blommor vi templet igar. Trots att vi bestamt tid och plats, dok lararen vi skulle hjalpa aldrig upp. Jag orkar inte ens bli irriterad over sadant har langre. Borjar vanja mig vid att aldrig kunna planera nagonting ordentligt.

Trots att det ar valdigt mycket jobb just nu sa mar jag riktigt bra. Faktum ar att det kanske ar just darfor jag mar bra. Jag tycker om att ha mycket omkring mig och press och stress har alltid fatt mig att prestera battre.



Marknad pa vag till templet

Heldag i naturen

An en gang sitter jag hemma hos Angie, lyssnar pa musik och dricker juice.
Vi hade en lang, underbar dag igar tillsammans med Pan, Sukien och Sukiens brors son. Lanade skolans varn och akte ut till Khao Sam Roi Yot National Park dar vi paborjade var langa vandring till var provins kandaste grotta. Bergsvandringen paminde valdigt mycket om min och mammas "Pefki walk" som vi gjorde for nagra arsedan pa Kreta. Skillnaden ar att det da var det 30 grader varmt, har ar det 40. Dessutom fanns det ingen trevlig restaurang vid malet, utan nar vi antligen kommit fram och pustat ut var vi tvugna att samla kraft for att ga hela vagen tillbaka igen. Det var i alla fall en underbar plats och absolut den vackraste grotta jag nagonsin besokt.
Efterat var vi sa trotta att vi inte orkade satta oss i den eldheta bilen igen. Hyrde istallet en bat och akte runt lite grann pa havet. Vi akte till en ode strand som paminde mycket om de strander jag brukade dromma mig bort till nar jag sag programmet "Robinsson" for nagra arsedan. Forsokte verkligen suga i mig varje ogonblick i denna underbara natur. Dock drojde det inte lange forran vi allihop somnade pa vara filtar.
Efter nagra timmars somn akte vi tillbaka och begav oss till en annan del av nationalparken. Denna del var ocksa vacker, men lite for mycket patrangande apor for att vi skulle kunna slappna av. Jag hyser nagon typ av hatkarlek till thaiaporna har. De ar valdigt sota att titta pa, men man vill inte garna ha dem for nara. Dessutom kan de garna, helt utan forvarning, hoppa upp och sno det man har i handerna. Nar vi kom tillbaka till bilen hade vi apor i hela bilen.
Slutligen besokte vi den stora Buddhastatyn i provinsen soder om varan. En riktigt maktig staty.








I mitten av grottan har det byggts ett litet buddhistiskt tempel.

Tander rokelser och ljus i grottan.
\
Sukiens brors son. Mer thailandsk kille far man leta efter.

Slaende likt "Robinsson"?

Apor i bilen


Stackars liten elefant

Som jag tidigare namnt ar thailandarna otroligt spontana. Igarkvall vid 22 tiden slangde nagra killar fran fotbollslaget upp min dorr och fragade om jag hade lust att hanga med till en restaurang dar det skulle spelas livemusik. Trots att klockan redan var mycket, satte jag och kon ma oss pa moppen och akte dit. Stallet lag en bit utanfor Pranburi, vilket gjorde att jag till och med vagade mig pa att dricka en ol med Kon ma och killarna. Jag glomde dock trakigt nog min kamera hemma. 
For det mesta kanner jag mig verkligen som en utomjording har, men kvallar som igar forsvinner den kanslar for en stund. Jag har verkligen blivit en i familjen.

Imorse pa vag till stranden passerade den dar stackars elefanten min gata igen. Agaren gar med elefanten upp och ner for varan gata flera ganger i veckan. Tanken ar att folk ska betala for att ge den mat. Jag forstar att manniskor sakert tycker att det ar roligt att mata en elefant och jag forstar att detta sakerligen ar enda sattet for skotaren att fa in pengar, men jag kan inte hjalpa den dar klumpen i magen som stramar at varje gang elefanten passerar vart hus. Elefanter ska leva i flock ute i naturen och inte vandra runt pa gator bland bilar, mopeder, avgaser och folkmassor.



Kon ma


Gebsopraijad

Festivalen "Gebsopraijad" (som gar ut pa hedra de bortglomda) forstsatter har i Pranburi. Gick upp tidigt i morse for att se fortsattningen av invigningen. Hogt uppsatta man, eller "big potatoes" (som Sukien kallar dem) hade samlats i var lilla stad for att visa sin uppskattning.
Det serveras gratis vegetarisk mat overallt, vilket ar valdigt bra for min del. Jag gillar vegetarisk mat och jag gillar nar det ar gratis. Bra combo.

Nu sitter jag hemma hos Angie och ater kex och lyssnar pa R&B. Angies hus ar lite som en fristad for mig. Vi kan stanga dorren fran den thailandska varlden och gora det dar vasterlandska sakerna som man inte uppskattar tillrackligt hemma. Lyssna pa bra musik, ata annat an thaimat, diskutera varldspolitik, lasa modemagasin och dricka vin.

Imorgon ska jag, Angie, Sukien och Pan till Prachuap Khiri Khans nationalpark. Finns tydligen underbara strander, grottor och berg dar.
Hoppas inte att det blir lika varmt som det ar idag bara. Sadana har dagar orkar man knappt vara utanfor dorren. Tack och lov for air condition!


Det rosa bandet ar kilometerlangder langt och stracker sig genom gatorna har. Det symboliserar evigt liv.

Ladyboy till diciplinrummet

Da sitter man alltsa an en gang pa internetcafet och later timmarna rulla. Tror jag har blivit det har stallets basta kund.
Hade inga egna lektioner idag vilket var ratt skont. Hade for en gangs skull tid over att forbereda infor nasta vecka. Hann dessutom med lite thai-plugg, vilket det blivit valdigt lite av den senaste tiden. Men jag ska battra mig pa den fronten. 
Tempelvistelsen vid lunch var trevlig. Dar ar sa lugnt och fridfullt och trots att jag inte ar buddhist sa far jag den dar speciella kanslan, som jag inte riktigt kan satta fingret pa, varje gang jag ar dar.

Fran det ena till det andra. I forrgar var forsta gangen jag skickade en elev till diciplin-rummet. Forsokte undervisa klassen 2/5 men blev hela tiden avbruten av en oerhort otrevlig "ladyboy" som gjorde allt for att forstora min lektion. De flesta som varit i Thailand vet vad en ladyboy ar. For er som inte vet kan jag lite kortfattat forklara att det ar thailands motsvarighet till en manlig transvistit. Han behover nodvandigtvis inte vara homo- eller bisexuell, utan det racker att han tycker om kanslan av att bara kvinnoklader. Vi har i alla fall gott om dessa ladyboys har och bara i mina klasser har jag ett tiotal. Hur som helst forsokte han starta ett brak med en av den andra killarna och hotade med att han skulle ringa hit en massa folk som hade vapen. Eftersom att jag egentligen ar emot metoder som "diciplinrummet" vill jag inte garna behova skicka nagon dit. Den har gangen var det dock oundvikligt. Jag var tvungen att ringa Willawood for att forklara att det var pa vag att bli brak. Speciellt med tanke pa att det var hot om vapen och att vi tidagare (innan min tid har) haft skottlossningar pa skolan.
Vi har gott om vald, slagsmal, mobbing och utfrysning pa var skola. Trots att vi larare gor sa gott vi kan for att forhindra detta i den man det gar, ar det tyvarr i manga fall redan forsent. De flesta pa var skola kommer fran otroligt fattiga forhallanden dar vald och kriminalitet ar en del av vardagen. Sjalvklart speglar det da aven av sig i deras skolgang.

Det finns dock klasser som verkligen bryr sig om sin skolgang och som gor vad de ska pa lektionerna, plus lite till. Laste en bok for klassen 2/1 som handlade om olika djur. Jag bad dem senare att rita en tankekarta over vad de minns om varje djur. Nar jag lektionen senare skulle samla in hemarbetet fick jag mig en liten chock. Alla hade malat sina kartor med sadan omsorg att man skulle kunna tro att jag undervisade i bild istaller for i engelska. Det ar nastan sa att jag kanner for att rama in bilderna och placera de over sangen, sa fina ar de!

 




Elevernas fina tankekartor!


Fredagmorgon

Jag ar sa glad at Angie ar har sa att jag kan stalla alla de dar pinsamma fragorna till henne som jag inte riktigt vagat stalla till Thailandarna. Manga thailandare har namligen en formaga att kunna ta illa upp nar man staller obekvama och opassande fragor.
Fragade exempelvis Angie vad thailandarna gor for att torka sig nar det gjort "nr 2". De flesta toaletter har ar (som jag tidigare namnt) hal i marken med en plastring runt och toalettpapper, tval eller rinnande vatten tillhor ovanligheten. Sjalv tar jag alltid med mig toalettpapper vart jag an gar och slanger det sedan i halet, aven om jag vet att man egentligen inte borde gora det. Jag fick i alla fall det svaret av Angie som jag inte ville ha: "They use their hands".

Hon berattar aven en del saker om Thailand och thailandarna som de sjalva aldrig skulle prata om. Enligt Angie ar den dar fina, rena, strikta fasaden bara en yta. I sjalva verket ar thailandarna ganska "latta" av sig. Att de har familj hindrar inte att de har "sexbuddies" och tydligen sa ar otrohet snarare en regel an ett undantag. Vi diskuterade ocksa fenomenet att vasterlandska man hojs till skyarna har. Den vita, rika mannen som inte slar sin fru och som hjalper till med arbetet hemma, ar alla ogifta kvinnors drom har i Thailand. Jag tror att jag skulle  kunna skriva en hel bok om Thailand ur genusperpektiv.

Far skriva mer om kvinnligt och manligt en annan dag. Nu ska jag och Sukien snart till templet.


Det ar lite roligt hur Sukien alltid klagar pa att hon har alldeles for mycket att gora. Sedan kan hon foresla att ta ledigt halva dagen for att ga pa brollop, pa marknader eller (vilket vi ska gora idag) ga i tempel. Hon pastar att hon de senaste dagarna blivit drabbad av otur (ex igar nar vi var pa brollopet och hon fick en sticka i tungan). "Drabbas man av otur maste man lagga allt annat at sidan for att ga till templet och skanka pengar och frukt till munkarna. Annars kommer oturen aldrig vanda". I jamforelse med resten av thailandanra har sa har sa haller jag med om att hon har valdigt mycket att gora. Dock skulle jag som stressad vastelanning aldrig fa for mig att ga till kyrkan pa grund av en sticka i tungan och i synnerhet inte om jag har en hog med uppgifter som det maste tas tag i. Men det gar nog inte riktigt att jamfora.


Morgonbilder


I vart hus finns bara tva sangar, varav en ar min. Men familjen verkar inte har nagra problem med att sova lite overallt pa golvet. Sahar sover i alla fall min halv-vardbrorsa (med en kriminell bakgrund som jag tidigare skrivit om) i vart vardagsrum. Notera arren pa vanster ben. Lite svart att se fran bilden, men de bevisar att han nog inte haft det sa latt alla dagar.


Var fina shop fran andra sidan gatan.


 


Country wedding

Istallet for att aka till nagon (super)billig restaurang i narheten av skolan, akte vi till ett brollop pa lunchrasten. Precis som begravningarnera har, pagar de thailandska brollopen i dagar. Det finns tva typer av brollop: city weddings och country weddings. City weddings ar lite mer pakostade och de har alltid en viss typ av dresscode. Country weddings daremot ar lite mer avslappnade och folk kan komma och ga som de vill for att ata och dansa. Gasterna behover inte ha med sig nagra presenter och det finns inga krav pa vilka klader man ska bara.
I Thailand ar hierarkin sa pataglig att man till och med delar in borden i tva olika rangordningar. De flesta ar for vanliga gastser medan nagra fa utvalda bord ar for de finare gasterna. De borden ar storre, stolarna bekvamare och dar serveras battre mat.
Min rektor var en av dessa "fina" gaster som bjudits till brollopet. Inte for att paret som gifte sig kande honom eller hade nagon som helst koppling till honom over huvud taget, utan endast for att det skulle se fint ut att ha honom dar.


Mannen som gifte sig var soldat. Halften av gaserna var darfor armekladda.


Som vanligt vid stora tillstallningar skulle min rektor halla tal. Som sagt, inte for att han kande paret som gifte sig utan mer for att hoja standarden pa brollopet;

Jetski-eftermiddag

Nar vi kom fram till havet igar visade det sig att rektorn hyrt jetskis till de som ville kora, samt hyrt ett bord pa en strandpubb.
Jag och Adjan Pan var forst ut pa havet. Nar vi kort som galningar i en halvtimme kom Sukien springande. Hon berattade att jag inte har nagon forsakring som tacker eventuella olyckor dar jag suttit vid ratten. Tur att hon alltid har huvudet med sig, for forsakringar var det sista jag hade i huvudet dar jag brummade fram over vagorna.
Fick da istallet sitta bakom Adjan Pan resten av jetski-akandet. Att sitta bredvid honom kandes inte direkt sakrare. Han korde som en galning! Vart lilla aventyr slutade i alla fall med att vi akte rakt in en jattestor vag som fick bade mig och Pan att skrika nar den slog over oss. Efter vagen passerat upptackte jag att Pans oga blodde. Vi fick ga upp pa stranden och kalla pa en lakare som konstaterade att en hinna i ogat blivit skadad. Sorgligt slut, men det var kul sa lange det varade!

Efterat at vi middag med resten av lararna som var med pa puben. Lite komiskt att jag fatt sa strikta direktiv angaende vad jag far gora, inte far gora, far saga, inte far saga och sa vidare. Sedan kan lararna (till och med rektorn) sitta och hava i sig whiskey efter whiskey, ol efter ol och darefter, nar de ar lagom runda under fotterna, satta sig i sina bilar bakom ratten och kora hem.
Trevligt och spontant var det i alla fall, som vanligt.

Om en stund ska jag, Angie och Sukien aka pa en av lararnas dotters brollop.


Som vanligt motta vi pa hinder pa vagen

Min favoritstrand i Pranburi ar inte bara kand for sitt fina vatten, utan ocksa for sina utmarkta klattermojligheter.

Hur kommer det sig att lararna och rektorn forvandlas till barn bara for att det plotsligt finns tillgang till vatten, motordrivna fordon och ol?

Min galna jetski-kompis Pan


Visst, det ar "inne" att vara vit i Thailand, men det har kanns som nagot av en overdrift?

Festival i Pranburi

Just nu dansas gatorna varma i var stad. En kinesisk, traditionell festival halls har vart 20:e ar, och lyckligtvis ager denna fest rum under min tid har. Festivalen ar till for att hedra de manniskor som ar bortglomda. De som ingen langre minns har vandrat pa jordens gator. 
Volontarer (som pa forhand ansokt om tillatelse) beger sig darfor till kyrkogardar runt om i hela provinsen. De graver upp ben fran begravda lik och sorterar sedan kvinnobenen fran mans benen. Darefter tvattas benen, pudras, och i vissa fall limmar man ihop skelett och satter klader pa det. Allt for att hedra de sjalar vars, som sagt, inte langre ar ihagkomna av nagon.
Festivalen halls i ca en manads tid och an sa lange ar fortfarande invigningen i full gang. Varje gata man passerar star dar fruktfat och rokelser utanfor husen, for att offra till gudarna sa att de ser var stad och var festival i deras, och i bortglomda sjalars ara.

Man kan ocksa ata gratis vegetarisk mat lite overallt, vilket jag och Sukien gjorde igar.


Om en stund ska jag folja med rektorn och nagra andra larare till havet. Som vanligt vet jag inte riktigt vad planen ar, men vet att vi ska aka bat nagonstans.












BitTerm English Class March

Jag har tva nya basta vanner. Den ena ar min nya dator och den andra ar Angie. Horde talas om Angie redan forsta dagen jag kom hit. Hon och jag ar de enda vita som bor i var del av Pranburi. (Nar jag pratar om var del av Pranburi menar jag hela Pranburi forutom kusten, eftersom den, till storsta delen, domineras av utlanningar) Aven hon arbetar pa en skola som engelskalarare. Dessutom har hon tidigare extraknackat pa min skola lite da och da sa hon kanner manga av de jag umgas med. 
Hon skiljer sig valdigt mycket fran de "dumma amerikaner" som gestaltas i svensk media. Faktum ar att hon ar en san dar bra manniska som latt far andra att ma lite daligt over deras levnadssatt. En san dar som inte ater kott, som ar noggran med hur kladerna hon koper har tillverkats och som vet mer om varlden och pratar fler sprak an jag nagonsin skulle kunna dromma om.
Efter ett ar har kan hon redan flytande thailandska, vilket ar ratt imponerande med tanke pa hur svart det spraket ar. I alla fall for mig.
Hon pastar dock att jag ska vara ganska glad for att jag inte forstar allt folk sager. Elaka munnar som inte vet att hon faktiskt kan thailandska haver garna ut sig saker som att "hon ar allt lite tjock", "hon har fula klader" eller "vilken konstig nasa!".
Med sinar 25 ar pa nacken har hon redan en lararmaster. (Vilket gor att hon kan hjalpa mig en del med mitt arbete har.) Dessutom har hon hunnit med att bo ett ar i Frankrike och ett halvar i Italien. 
Hon arbetar for en organisation som heter "Piece Core". Enligt denna organisation ar Thailand det land som ar svarast att leva i (av de 40 u-lander man kan arbeta i genom dem) Anledningen till det ar att kulturen ar sa svar att forsta sig pa har och att manniskor tanker och agerar pa ett sa annorlunda satt i jamforelse med resten av varlden. I Thailand har det aldrig skett nagon revolution dar manniskor tvingas tanka om. Samhallena har fungerat genom traditionella banor fran generation till generation, utan att nagonting forandrats. 

Jag och Angie skulle traffats for tva veckorsedan for att ata lunch tillsammans och utbyta tankar kring undervisningstekniker. Samma dag dog dock hennes morbror, sa hon var tvungen att flyga tillbaka till America. Nu ar hon i alla fall tillbaka och vi har redan hunnit spendera en hel del tid tillsammans. Jag ar sa glad att det finns nagon har som forstar sig pa mig och som vet vad jag gar igenom. Jag trodde att min tid har skulle handla om ett kulturutbyte, men jag har fortfarande inte sett nagonting av sjalva utbytet. Jag ger och ger, respekterar och accepterar, forsoker forsta mig pa allt och alla, men nar kommer biten da folk ska forsoka forsta sig pa mig? Nar folk ska acceptera att jag ar fran en annan kultur och att jag faktiskt har en annan moral och andra varderingar? Troligtvis kommer den biten aldrig. I alla fall inte enligt Angie. 

Nasta vecka ar bade jag och Angie lediga fran vara arbeten. Vi har darfor bestamt oss for att undervisa speciallektioner for de elever som ar intresserade av att lara sig mer engelska. Efter en intresseanmalan visade det sig att 30 elever (bade fran hennes och fran mina klasser) hade tid och lust att spendera nagra extra timmar i skolan pa sitt lov.
Har darfor suttit hela dagen idag och forberett infor dessa lektioner. Vi tanker prova pa nagra nya larartekniker som Angie lart sig da hon pluggade till larare. Dessutom ska vi blanda in sang, lekar och tavlingar i undervisningen, vilket jag tror kan bli riktigt spannande och roligt! Egentligen hade jag behovt ratta prov, uppsattser och paborjat min betygssattning nu. "BitTerm English Class March" (som vi kallar vara gemensamma klasser) kanns dock for tillfallet lite roligare, sa det andra far vanta.


Angie


Jag (osminkad i tantklader som vanligt) och underbara Sukien

Fler Bangkokbilder


Thailandare gillar att aka taxi.
\
Chain och jag

Mc Donalds pa thailandska

Sota Papsi. Den av Viuws vanner som jag tycker absolut bast om. Ska kanske aka till Bangkok igen om tva veckor for att halsa pa henne. Det ar konstigt det dar med personkemi. Ungefar pa samma satt som jag kande forsta gangen jag traffade Elin, kande jag ocksa forsta gangen jag traffade Papsi. Det har egentligen ingenting med utseende eller stil att gora, utan nagonting annat. "Dar ar en som jag" och faktum ar att jag och Papsi ar slaende lika (trots att hon ar snappet mer thailandsk saklart)

Ladyboy-talangtavling i en av galleriorna

Viuw visar mig runt pa hennes universitet "Turagikbandi".

En av studiesalarna. Lite skillnad i jamforelse med KTB.

Universitetet ar otroligt stort och tydligen en av de basta i Thailand. Pa omradet finns tennisbanor, simbassangar, badmintonbanor, fotbollsplaner och mycket mer.

Mitt rum da jag kom hem. Har beslutat mig for att ta en lugn och sansad diskussion med familjen angaende integritet. Jag vet att det inte fungerar pa samma satt har som det gor hemma, men jag maste ta det har snacket for att det ska funka. Star inte ut med att de inte respeketar vad som ar mina saker mer. Sjalvklart maste jag ta seden dit jag kommer och anpassa mig, men allt har en grans och den gransen har passerats for lanngesedan i mitt hus. Maste dock vanta med att prata om det har tills Viuws ar tillbaka fran Bangkok sa att hon kan oversatta, annars ar det meningslost att forsoka sig pa ett seriost samtal.

Jobbdator

Vad glad jag ar just nu!
Som tack for att jag producerat eget arbetsmaterial och paborjat mina egna engelskabocker, har jag nu fatt en barbar dator av rektorn!
Den kommer verkligen underlatta i mitt arbete, bade med forberedandet av lektioner, forberedande av prov och som sagt i arbetet med eget material. "Keep up the good work Miss Adjan Linda" stod det pa datornvaskan som lag pa mitt skrivbord nar jag kom till jobbet i morse.

Lite synd att jag inte har tradlost internet nagon annan stans an i skolan. Hade varit drommen att kunna anvanda datorn hemma ocksa och slippa de svettiga, dyra timmarna pa internetcafet. Menmen, man kan ju inte fa allt har i varlden.


Talamod tack

An en gang testas mitt talamod ordentligt. Hade sett fram emot att komma hem till Pranburi idag, slanga mig i sangen och kasta bort nagra timmar med modemagasin, ananas och thairadio.
Dock fick jag mig en liten chock nar jag oppnade dorren till mitt rum. Pa golvet lag det tacken och kuddar slangda overallt, min garderob var oppen och mina klader lag utspridda. Dessutom lag det vaskor, skor och klader dar som inte ens var mina egna. Nar jag lamnade rummet var det i toppskick och tre dagar senare mots man av ett bombnedslag. 
Istallet for att brusa upp forsokte jag an en gang att tygla min irritation (vilket jag for ovrigt borjar bli ganska trott pa att gora nu). Kande for att rusa ner for trappan och skalla ut personen som inkraktat pa den lilla integritet jag faktiskt har har. Men istallet borjade jag lugnt och sansat att sorterade upp vad som var mina saker och vad som var nagon annans. Upptackte da att aven mitt smink var anvant och att mitt ooppnade Dior-puder var borta.

Nar jag gick ner for att fraga Kon ma vad som hant skrattade hon och sa att lillsyrran Wun hade haft pyamasparty med hennes kompisar i mitt rum.
(I MITT rum!) Nar jag sa att mitt puder var borta ryckte hon lite pa axlarna och sa "Kolla i smatjejernas vaskor som star kvar pa ditt rum. De lekte med dina saker och har kanske glomt att lagga tillbaka det"". Mycket riktigt lag mitt puder i en av vaskorna tillsammans med ett av mina linnen och mitt lacome-lappglans.
Hur kan kon ma tillata att de har pyamasparty i mitt rum bland mina saker och hur kan hon sedan bara rycka pa axlarna nar de stulit?
Hade detta sket i Sverige skulle jag kanske inte blivit lika irriterad. Men har ar jag faktiskt noga med de fa agodelar som ar mina. Nytt smink gar dessutom inte att fa tag pa i Pranburi.

Blev sa trott pa allihop att jag var tvungen att ga hit till internetcafet innan jag skulle sagt eller gjort nagot som jag sedan fatt angra.
Trots att jag fick spendera forsta halvtimmen med att storstada, kanns det i allafall bra att vara tillbaka i Pranburi igen. Tillbaka till mitt rum, mina saker och min identitet. Bangkok ar for stort och ogastvanligt for att jag nagonsin skulle kunna kanna mig bekvam dar. En sak som dock ar bra med Bangkok ar att det dar ar lattare att smalta/passa in. Dar ar manniskor vana vid att se turister och invandrare till skillnad fran i Pranburi. I alla fall till skillnad fran den del av Pranburi dar jag bor.
Imorgon drar jobbet igang igen efter tre dagars ledighet. Faktum ar att jag langtar. Utan mitt jobb hade jag blivit knapp pa det har stallet.
 
Hade tankt lagga upp lite bilder fran helgen i Bangkok samt pa kaoset i mitt rum, men av nagon anledning gar datorn inte med pa det. Bilder och lite annat kommer darfor imorn istallet.



RSS 2.0