Elefant trekking



Den har sota elefanten blev min och Noras for en dag

Vill hellre ata an att ga



Stannade till och badade. Riktigt rolig upplevelse! Man markte verkligen hur kul elefanterna tyckte att det var med vatten.

Pa vag att hoppa fran elefantens huvud


Koh Chang

Dagarna pa Koh Chang rullar pa och vi har det hur underbart som helst. Paradiset pa jorden skulle man nastan kunna uttrycka det.
Trodde att det skulle komma fler AFSare hit, men verkar som om det bara blir jag, Nora, Wayan och Klaus. Inte helt fel det heller. Vi ar en perfekt liten resegrupp och vi har valdigt kul tillsammans.
Jag forsoker standigt att paminna mig sjalv om hur bra vi har det och hur fint det faktiskt ar. Om ett halvar nar jag sitter i skolbanken i kalla Sverige kommer jag annars tanka tillbaka pa just de har dagarna och fraga mig sjalv: "Varfor tog jag inte vara pa tiden och varfor njot jag inte tillrackligt".





Var bungalow-vovve





Pranburidag

Sista dagen i Pranburi pa tre veckor. Vaknade sent och akte darefter tillsammans med familjen och nagra fran fotbollslaget och at brunch vid havet. Tog mig ett dopp med vardsyrran innan vi akte hem.
Har fortfarande inte vant mig vid att bada med kladerna pa. Thailandare badar inte i bikini eller i baddrakt, vilket sakert de flesta som varit i Thailand noterat. Eftersom jag ar nast till thailandare nu for tiden, far jag helt enkelt lagga mina nya bikinis pa hyllan.

Tillbaka i mitt rum packade jag min stora ryggsack. Med tanke pa att jag inte har sa manga agodelar har i Thailand ar det valdigt latt att packa infor smaresor. Finns helt enkelt inte sa mycket att valja pa.
Mot eftermiddagen kollade jag pa nar fotbollslaget lirade lite. De har tjatat om att jag ska komma och kolla sen min forsta dag har och idag hade jag helt enkelt slut pa bortforklaringar. Fick avsatta nagra timmar pa laktarn helt enkelt.

Imorn blir det antligen Koh Chang som galler.







Nang blir munk (dag 2)

Morgonen darpa blev jag vackt vid 7 tiden. Kon ma tog med mig till ett skradderi dar min thaiklanning vantade. Fick sminkning och haruppsattning vilket var trevligt. Darefter begav vi oss tidigt till templet.


"Kon ma, proud Linda thaidress!" Jag ser for ovrigt ut som en jatte bredvid mina sma sota thaiforaldrar.

Pa vag upp till templet var det fest. Lite carnevalstamning over det hela. Alla dansade och sjong. Thailandare kan verkligen slappa loss! Jag och Nang var dock tvugna att ga lugnt och sansat.

Resten festade till det ordentligt



Jag och fotbollskillarna samt kon ma och kon pa. Vi stannade till vid ett tempel langre ner i backen for att ata en festmaltid tillsammans med Nang.

Darefter fortsatte vi var vandring upp pa kullen, dar Pranburis vackraste tempel ligger.

Val framme i templet gick Nang med munkarna in i ett rum for att avge loften. Vi andra slog oss ner pa golvet for att vila. Dagen var riktigt varm och annu varmare i min klanning!

Inuti det fina templet

Min sota thaibror fick lana mina orhangen. Avskyr klips.

Nar Nang var tillbaka gick vi alla tre varv runt templet pa kullen. Ett varv for Buddha, ett for Buddhas lara och ett tredje for munkarna som foljer hans lara. Efter var langa dag av vandring och fest i hettan akte vi till festlokalen dar vi varit foregaende dag. I lokalen vantade annu mera mat, dryck, musik och dans.
Nang fick dock stanna kvar i templet som nu ar hans nya hem.

Nang blir munk (dag 1)

Blev lite forvanad nar jag forst fick hora att en av killarna i fotbollslaget, Nang, skulle bli munk.
De flesta thailandska killar bor i tempel i tre manader nagon gang under sin livstid. Oftast i aldern 20-25. (Detta ar jamforbart med att konfirmera sig i Sverige). Nang fann da buddhismen och det buddhistiska livet valdigt intressant. Han bestamde sig darfor for att lamna livet utanfor templet och bli munk pa riktigt.

Sjalvklart ar det en stor grej nar nagon beslutat sig for att skanka sitt liv at sin tro. Som vanligt firade thailandarna med party. Dans, musik, mat och alkohol konstant, tva dagar i rad. Till och med hans flickvan (som han aldrig mer under sin tid som munk kommer fa rora vid) festade till det rejalt.  

Nangs familj fragade mig om jag kunde tanka mig att ha en viktig roll vid cermonin dagen darpa. De jamforde rollen med att vara tarna pa ett brollop. "Du ska vandra bredvid munken hela dagen for att symbolisera renhet och skonhet".
Utan att riktigt fa grepp om min uppgift svarade jag ja. Darefter tog de mina kroppsmatt och bokade haruppsattning och sminkning.


Nyrakad skalle och nyrakade ogonbryn

Vid sjalva "konfirmationen" bar han vita lakan for att symbolisera att han valt ett rent liv

Darefter fick han aka runt pa ett flak for att visa upp sitt val. De hade riggat hogtalare som spelade buddhistisk thaimusik pa bilen.

Mot eftermiddagen holls en cermoni i en lokal som Nangs foraldrar hade hyrt. Cermonin paminde mycket om den vi hade hemma for att inviga shopen.

Som vanligt ville alla som inte traffat mig tidare ta kort pa och med mig. Och som vanligt var de lika faschinerade av mitt blonda har och av min vita hy.

Darefter bjord det som vanligt pa mat. Nang slaktingar samt fotbollslaget och deras familjer var bjudna. Har har vi fotbollslaget.

Mot nattetid korkades flaskorna upp och det bjods pa kareoke och dans.

Pa pa-A's kontor

Som sagt, det ar omojligt att planera nagonting. Tanken var att jag vid det har laget skulle sitta pa en buss pa vag till Bangkok. Istallet befinner jag mig fortfarande i Pranburi bakom min barbara skarm. AFS var inte sa fortjusta i att jag ska bege mig ut pa annu en resa. Fick darfor faxa over lite olika papper med underskrifter fran min worksite, adviser och vardfamilj som bevis pa att de anser att det ar okej. Varfor skulle det inte vara okej?
Mina elever har lov och det ar knappast sa att jag missar nagonting i Pranburi just nu anda. Visst ar det tryggt att arbeta for en organisation som AFS dar allting gar ratt till. Dock ar det lite val tryckt ibland. Allt maste finnas pa papper och vid resa ska dar finnas en reseplan, fasta datum och godkannande.
Maste val dock erkanna att jag pa ett satt kan forsta det. Speciellt med tanke pa hur den politiska situationen i landet ser ut just nu.

Hur som helst. Satt pa skolgarden och anvande mig av lite tradlost internet da pa-A kom fram till mig och fragade om jag inte hellre vill sitta pa hans kontor dar det finns aircondition. Sjalvklart tackar jag inte nej till lite svalkande luft.
Nu sitter vi alltsa har inne tillsammans. Jag och pa-A och "latsasarbetar". Jag surfar pa youtube och han gor sakert nagot liknande vid hans dator pa andra sidan skrivbordet.
For en stund sedan fragade han om jag inte ville ha mig en wiskey, "For the health?". Vet inte varfor det skulle vara halsosamt att halla i sig en alkoholhaltig dryck innan 12 en skallande het dag?
Dessutom ar det val han av alla som ar sa noga med att man som adjan inte dricker alkohol. Att man istallet agerar forebild i alla lagen.
Thailand maste verkligen vara landet av dubbelmoral.



Klassiska youtube-klipp


 

Lilla fanten

Stannade till for att beundra denna markliga varelse idag. Elefanter maste val vara det konstigaste djuret pa var planet?


Ut pa resande fot

Det ar verkligen en omojlighet att forsoka planera nagot med thailandare. Verkligen en omojlighet! 
Idag kom kon ma och sa att det kanske inte alls ar pa lordag de ska till det dar templet i narheten av Ayuthaya (vilket vi bestamde efter en hel del velande). Istallet aker det nagon gang nasta vecka. Varfor ar det sa svart att bara satta ett datum och sedan aka pa just det datumet? Orkar inte vanta ytterliggare flera dagar pa att deras resa kanske blir av. Har darfor beslutat mig for  att aka redan imorgon.
Ska mota upp Nora i Bangkok och sedan aka vidare hem till henne for att packa hennes bag. Darefter beger vi oss ut pa oarna.
Ska bli skont med lite resande i allmanhet, och med en svensk medresenar i synnerhet.

Har lyckats forlanga mitt visum idag med. Kan tanka mig att den processen hade varit bra mycket mer komplicerad utan AFS's hjalp med forberedelserna av alla papper. 
Sukean och adjan Saboo hade lanat skolans bil for att kunna kora mig till migrationsverket i Hua Hin. Pa vagen hem blev det an en gang lite tempelvistelser. 

Idag kom forsta regnskuren over Pranburi for i ar. Regnet holl endast i sig i nagra fa minuter, men under dessa minuter oste det verkligen ner. Efterat kandes luften mycket svalare och lattare att andas.





Pa-A

Satt pa skolgarden i morse for att anvanda mig av lite gratis, tradlost natverk. Germot  kom da forbi skolan for att lamna in en jobbansokan. Jag och Germot gjorde ett arbete tillsammans for nagra veckor sedan, dar vi intervjuade elever till ett nytt engelska projekt.

Han ar fran England och har darfor precis samma syn pa det thailandska skolsystemet som jag har.


Anledningen till att Germot soker jobb pa min skola ar att han har problem pa skolan dar han arbetar just nu. Allt sammans borjade med en lordagkvall for nagra manader sedan. Germot befann sig pa en bar i Bangkok och beslot sig for att spela lite biljard. Han bestallde en ol, kopte ett paket cigg och borjade spelet mot nagra bekanta engelsman.


Pa mandagen darefter, nar han kom tillbaka till skolan, upptackte han genast att nagot var fel. De andra kollegorna undvek honom och nar han fragade vad som var hant var det ingen som direkt ville fore en konversation med honom. Runt lunchtid blev han kallad upp till rektorexpeditionen. Pa-A'n (rektorn) forklarade da att en bekant till honom varit i Bangkok den dar natten och sett Germot bakom biljardbordet med en ol i ena handen och en cigg i den andra.

"Jag hoppas att du forstar allvaret i det har. Det har beteendet ar inte okej hos en Adjan (larare). Vi maste forega med gott exempel och alltid vara bra forebilder. Jag  vill att du borjar med att be om ursakt."

Germot hade bara svarat att "Jag ar en vuxen man pa  40 ar. Jag har druckit ol, spelat biljard och rokt cigg i hela mitt liv. Vad jag gor pa min lediga tid ar helt min ensak." Darefter hade han lamnat expeditionen. Vilket var ett stort misstag visade det sig senare.


Det man som larare i Thailand maste forsta ar att Pa-A's ord ar lag. Sa ar det pa alla skolor. Oavsett om man som larare, eller elev, anser sig ha ratten pa sin sida, maste man i alla lagen underkuva sig rektorn. Underkuva sig hierarkin.

Darefter fick iaf Dermot hem ett papper om att han bor soka sig en ny tjanst pa en annan skola.

Nar Derek anda beslot sig for att lamna skolan passade han pa att kritisera skolans harda metoder. De thailandska skolorna borjar alltid dagen med samling varje morgon da eleverna sjunger nationalsangen. Pa Dermots skola har tydligen lararna aven en liten ritual da de tar upp de elever som var brakiga under foregaende dag pa scenen, och piskar dem framfor de andra eleverna. De vill visa att "sahar gar det".
Efter att ha kritiserat det satt skolan hanterar problem pa, var han, hur som helst, definitivt inte valkommen tillbaka

Min skola slar "bara" eleverna bakom stangda dorrar, vilket jag iofs inte ar saker pa om det ar battre alla ganger.


Angie har liknande erfarenhet om hur hela hennes skola hon arbetar deltid pa vande henne ryggen pa grund av att de ansag att hon betett sig respektlost mot rektorn.


Hittills har jag sluppit den har typen av konfrontation med min pa-A. Dock hade vi en valdigt  marklig diskussion precis innan lovet. Om man nu kan kalla det diskussion eller ens konversation. Snarare en ordergivning.

Nar man betygsatter skolans elever ger man ocksa ut upp till 50 extra poang. Dessa poang ar ett enskilt betyg och har mest med ordning och uppforande att gora.

Hur som helst, rektorn kom fram till mig:

Pa-A: "Jo, Adjan Linda. Jag tankte pa det dar med Paymood. Varfor gav du henne sa laga extrapoang?"

L: "Hon har skolka mycket, inte lamnat in arbetena i tid och varit allmant otrevlig."

Pa-A: "Okej. Men jag skulle uppskatta om du iaf kunde satta over 30 poang pa henne anda."

L: "Varfor da?"

Pa-A: "Hennes pappa ar hogt uppsatt inom armen. Dessutom sjong hon fint i koren vid avslutningen."


Sen nar blev jag larare i musik? Och sen nar borjade mina betyg basseras pa foraldrars yrken? Jag kande for att gora som Germot, bara ga darifran. I Sverige hade jag kanske gjort det ocksa. Men vill man ha sitt arbete kvar ar det bara att sla handerna samman och buga som galler.


Thailandsmamma

Jag trodde att det var tid for regnperioden att dra igang i slutet av april. Dock har det tyvarr hittills inte regnat en droppe over Pranburi. Nar jag kom hit och forst beklagade mig over  varmen, fick jag svaret: "Vanta tills april, da kan du klaga".
Idag forstar jag vad de menar. Nar jag kom hem efter nagon timme pa marknaden visade termometern i mitt rum 39 grader. Tack och lov for air condition!

Har haft en ganska mysig dag anda. Borjade med sen frukost med kon ma pa en restaurang inte lang ifran vart hus.
Som vanligt traffade vi pa folk som kon ma kanner och som vanligt presenterade hon mig som sin dotter. Fick samma hojda ogonbryn till svar som vanligt.

Jag har borjat vanja mig vid det dar med att vara en del av familjen. Pa riktigt. Liknande scenario idag da jag skulle betala bilden till min visum forlangning.
Jag gar fram till disken och tar upp min planbok varpa kon ma sager:
"Nej, din mamma betalar."
Min mamma ar i Sverige, tanker jag. Darefter tar kon Ma upp planboken och stracker fram sin hundring.

Har valdigt svart att tro att om mamma och pappa i Sverige (mot all formodan) skulle ha en kvinnlig inneboende, hade presenterat henne som sin dotter. Det skulle aldrig komma pa fraga. Pa samma satt som att det aldrig skulle komma pa fraga att jag skulle fa kalla mina vardforaldrar har for "What" eller "Oij". Har ar det kon ma och kon pa som galler. Mamma och pappa.


Inne pa halvlek

Det ar fortfarande tre veckor kvar tills skolan borjar igen. Trots att jag tycker om att umgas med min vardfamilj och fotbollslaget, sa ar det ingenting jag kan fylla 24 timmar om dygnet med. Att ha trakigt i Sverige ar definitivt inte samma sak som att ha trakigt i Thailand. Har relateras ensam tid med ensamhet.

Jag tror att det ar vad det handlar om i alla fall. Den dar klumpen I magen som jag sa lange forsokt identifiera och definiera. Den maste ha med ensamhet att gora.


Hur som helst har jag beslutat mig for att ta mig ut pa annu en liten resa. Min vardfamilj ska den 25e aka till ett tempel i provinsen bredvid Noras. (Nora bor i Ayuthaya och arbetar ocksa som engelskalarare genom AFS.) De kan darfor slappa av mig dar den 26e. Darefter skulle jag och Nora kunna haka pa nagra andra AFS'are en vecka, som formodligen kommer backpacka pa oarna kring Koh Chang. Efter lite backpacking stannar jag nog ytterligare en vecka hos Nora i Ayuthaya,innan AFS lagret i mitten av maj.
Sa ser min plan ut just nu i alla fall. Dock har jag under mina tre manader har lart mig att det omojligt att spika nagonting. Thailandare har en formaga att alltid andra pa vad som sagts. Garna i sista sekund.

Nar jag val kommit tillbaka fran AFS lagret I Bangkok ar det bara tva och en halv manads hart arbete kvar innan jag satter mig pa planet mot Sverige. 


Tre saker ni formodligen inte visste om thailandare


  1. Thailandare pussas inte med munnen utan med nasan. Munnen ar extremt intim, och istallet anvander de nasan och "luktar" pa varandra. Oftast sniffar de in varandras kinder, vilket ser ganska gulligt ut.
  2. I Thailand ar det oerhort ackligt och ouppfostrat att snyta sig bland folk. Istallet sparar thailandarna ut en lillfingernagel som de sedan anvander for att peta sig i nasan med. Att peta sig i nasan bland folk ar namligen helt okej.
  3. For att hedra kungen klar sig thailandarna i speciella farget pa mandagar och tisdagar. (Detta ar absolut inget maste for mig som ar farang). Pa mandagar bar alla gult, eftersom han foddes pa en mandag och gul ar hans favoritfarg. Pa tisdagar bar alla rosa for att onska kungen god halsa. Har aldrig riktigt fatt forklarat for mig vad rosa har med god halsa att gora. Pa varje skola finns aven sarskilda bestammelser som sager vilken farg man bor bara pa veckans resterande dagar.

Prinsessa

Vad som begransar mig fran en kansla av genemskap i Thailand ar inte bara min bristande thailandska. Det handlar framst om sattet jag blir behandlad pa.
Fran forsta dagen jag anlande sattes jag pa en piedestal och darefter har jag sarbehandlats inom alla omraden. Jag vet att denna sarbehandling sker pa grund av valvilja. Dock uppskattas den inte riktigt lika mycket langre. Jag borjar bli lite trott pa att bli behandlad som en prinsessa.
Efter tre manader hos min vardfamilj vet jag fortfarande inte vart eller hur de diskar. Det ar inte meningen att jag ska delta i sadana typer av trakiga, smutiska aktiviteter. Mitt rum ar det enda rummet i huset som har air condition. (Bara tva exempel pa denna sarbehandling.)
Jag far precis allting jag pekar pa, vilket gor att jag inte langre har mod att peka pa nagonting alls.

Idag var det sa extremt tydligt att de anser att jag ar vard battre an de. Nar min vardbrorsa Waan kom hem fran fotbollen och var hungrig, kokade kon ma ris och stekte ett agg till honom. En stund senare, da det var dags for min middag, akte hon till narmsta restaurang och kopte skaldjurssoppa, coca cola och "sticky rice-mango" till mig. Jag vet hur mycket dyrare denna mat ar i jamforelse med kokat ris och stekt agg. Och eftersom jag anda inte uppskattar nagon mat i Pranburi overdrivet mycket, spelar det ingen storre roll om det ar hemmakokt ris eller restaurangsoppa. Detta overflod satter mig dessutom i en ganksa obekvam situation. Jag bor redan gratis hos familjen. Om det nagon som fortjanar att leva pa kokt ris och stekta agg sa ar det jag.

Smink party

Jag trodde inte att fenomenet "smink party" fanns i Thailand. Men tydligen. Idag hade Adjan Satanee (en av skolans larare) anordnat en liten tillstallning hemma hos henne for att salja smink.
Jag passade pa att visa upp min prickiga rygg for en hudspecialist som narvarade. Hon sa att jag troligtvis utsatt min hud for pa tok for mycket sol och varme det senaste. Prickarna ar sma och vita och ser lite ut som en blandning mellan blasor och finnar. Inte jattesnyggt. De dok hur som helst upp efter nagra dagars solande med Fredric. 
Dum som jag ar kopte jag pa mig en svindyr "mirakelsalva" som tydligen ska hjalpa min hud att laka. Far val se hur det blir med den saken.


Big Love

Jag ar inte van vid att vara ledig pa det satt som jag ar ledig har. I Sverige fylls dagarna av masten, oavsett om man har semester eller inte. Man maste stada, trana, tvatta, umgas med vanner och familj och sa vidare. 
Har finns inget av detta. Det ar bara jag och min lediga tid, och tyvarr kommer inte vi sarskilt bra overens.
Har forsokt mig pa lite olika typer av tidsfordriv det senaste. Vad som fungerar allra bast ar helt klart relaterade till min dator. Forutom vanligt, hederligt surfande har jag borjat se kvallsfilmer, vilket visat fungerar valdigt bra som substitut for riktigt umgange.

Jag och Angie har laddat ner tre sasonger av "Big Love", en amerikansk TV-serie fran 2006. Den handlar om en fundamentialistisk mormonfamilj som praktiserar polygami, vilket ar olagligt i USA. Valdigt annorlunda serie men helt klart ett bra tidsfordriv och ett bra avbrott fran mitt thailiv. Satt fastklistrad i soffan igar och stracksag fyra avsnitt. Jag kommer aldrig bli lika besatt av denna serie som jag var av The O.C (vilket ar sadant man kanske inte bor erkanna), men i brist pa annat ar det anda en helt okej serie med helt okej handling och skadespeleri.



Songran i Pranburi

Var en helt sanslos dag igar. Efter mina och Tommys dagar i Hua Hin kunde jag ana vad som vantade i Pranburi. Jag blev definitivt inte besviken.
Jag hann knappt ta mig utanfor dorren forran jag fick en hink med vatten over mig. Sedan denna hink fanns det inte en chans att hinna torka. Vatten sprutade fran alla hall. Fotbollslaget hade riggat en musikanlaggning och en liten scen utanfor kon mas mosters hus. Dar partades det loss timme in och timme ut fran tidig morgon till sen kvall. Blev verkligen imponerad av thailandarnas energi. Jag som vanligtvis inte brukar ha nagra svarigheter med att halla igang, framstod som en riktig vekling i skuggan av deras festande.

Det hela handlar om att inviga det nya aret, vilket ar lite komiskt med tanke pa att de i Thailand, precis som vi, borjar rakna om till nasta ar i januari. I Thailand sparar de dock sjalva (vatten)festen till senare. De anser att det avkylande vattnet ar mer nodvandigt i april an i januari, vilket jag absolut haller med om. Overallt ropas det "happy new year", vilket ar roligt da det i sa fall varit "happy new year" i tre manader. Men for thailandarna ar det inte sa noga nar det nya aret verkligen borjar. Det dar med datum och tider har inte sa stor betydelse. Huvudsaken ar att det ar fest.
Nu ar det i alla fall ar 2552 har.


Min vardbror i mitten och hans tva polare

Cortegen-liknande bilar passerade hela dagen

Min favoritlady-boy Charlie gick loss pa scenen

Thailandsk prostitutuion

For att spinna vidare lite pa den thailandska sexindustrin tankte jag forklara hur prostitutionens grundstenarna ser ut.
Det finns huvudsakligen tva typer av prostitution har i Thailand.
Den ena ar oppen och ager framst rum pa sa kallade "ladie bars" eller pa "happy massage" mottagningar. Flickorna som arbetar pa "ladie bars" far pengar for varje "ladie drink" de lyckas fa av vasterlanningar. Det barerna sedan tjanar pengar pa ar den klumpsumma som vasterlanningarna tvingas betala da de vill "kopa ut" flickorna for en natt. Denna klumpsumma gar alltsa direkt till baren och ar inte nagot flickorna sjalva far ta del av. De hoppas i sin tur istallet pa att vasterlanningarna ska fa kanslor for dem. Tjejerna arbetar alltsa inte framst pa dessa stallen for att fa pengar, utan for att fa pojkvanner.

Den andra typen av prostitution ar mer dold. Har ar flickorna inte anstallda av nagon speciell bar eller pub, utan "frilansar" pa egen hand. Aven dessa befinner sig ofta pa barer eller andra liknande stallen dit vasterlanningar ofta soker sig. Har ar det inte pa tal om nagot pris per natt. Vasterlanningarna foljer med thailandskorna hem over natten i tron att de traffat en helt vanlig, sot tjej for ett "one night stand". Dock ar flickornas baktanke att visa upp vasterlanningarna hur fattigt de bor, i hopp om medlidande och pa sa vis pengar. Mannen har alltsa ingen aning om att det ar detta satt tjejerna forsorjer sig pa. De vasterlandska mannen ar deras levebrod. Aven har ar sjalvklart flickornas drom att mannen ska fa kanslor for dem.

Ibland handlar det inte heller om en natt, utan om en resa. Vasterlanningar "koper" sig en fru under deras tid i Thailand. Dessa bor med dem pa hotell, foljer med pa restauranger och diverse aktiviteter. Jag och Fredric sag manga av dessa "kopefruar" pa var resa langst kusten.

Drommen om den vita mannen

Da ar man an en gang tillbaka i Pranburi. Dagarna med Tommy i Hua Hin var klockrena! Jag behovde lite svenskt umgange, vattenkrig och europeisk mat for att komma over angesten over att lamna paradisstranderna och Fredric.
Var dessutom otroligt roligt att fa visa Tommy mitt liv i Pranburi med allt vad det innebar. Kandes lite som att sammanfora tva olika varldar. Vilket det pa ett satt ocksa var.

Eftersom det inte varit accepterat att ta hem en killkompis till huset over natten, presenterade jag Tommy som "min kusin". Nar Viuw fick hora talas om att en vit slakting till mig, som dessutom tillhor det manliga konet, befann sig i familjens hus slangde hon sig tydligen pa bussen fran Bangkok for att fa se en skymt av honom. Dock hade vi redan kommit fram till Hua Hin nar hon anlande.
Det ar markigt det dar. Hade min "kusin" varit mulatt ar jag saker pa att uppstandelsen inte blivit lika stor. Men drommen om den vita mannen ar i Thailand ett faktum.

Kanske ar det pa grund av just denna drom som sexindustrin blomstrar kring thailandsk exploaterade kuster. Jag har funderar mycket kring hur "Bangla Road" i Phatong kunnat vaxa fram i just detta land. Med tanke pa thailandarnas strikta kultur och framforallt harda syn pa moral, ar det ratt otroligt att Thailand lyckats etablera en motsvarighet till Amsterdams "red light district". Jag maste arligt saga att jag aldrig sett nagot liknande.
Langst hela Bangla stod prostituerade uppradade langst tratuarkanterna, musiken danade fran strippklubbarna och gatuforsaljare salde sexrelaterade prylar. Medelalders vita man hand i hand med unga thailandskor var snarare en regel an ett undantag. Jag hade valdigt svart for den fysiska kontakt mellan manga av dessa par. Jag vet att thailandska kvinnor vanligtvis aldrig pussar sin partner pa munnen framfor andra. Detta anses i deras kultur vara extremt intimt och privat. Sukean beskrev en gang att en puss pa munnen "in public" i Thailand, ar samma sak som en officiell sexakt pa ett bord "in pubic" i Europa. Pa Bangla pussades det dock hej vilt, vilket ar annu ett bevis pa hur langt de thailandska kvinnorna ar villiga att stracka sig for att hitta vita pojkvanner.
Manga thailandare gick ocksa runt med nerdrogade djur sa som apor och odlor. De ville att man skulle ta kort med djuren for att darefter ta betalt for bilderna. Att de prostituerade saljer sig ar (trots att det ar tragiskt) deras val. Att djur som hor hemma i det fria tvingas bli runtforda i denna miljo ar dock inte deras val.

Hur som helst. Allt detta spektakel (till stor del) pa grund av en drom om den rika, vita mannen. Eller kanske rattare sagt, drommen om den tillgivna, exotiska thailandska kvinnan?



Pooldag

Har haft en riktigt go dag vid poolen idag. Det ar lite for vamt for att promenera i staden under dagstid. Vi sitter darfor nu och vantar pa att eftermiddagsmolnen ska borja tranga fram sa att vi kan ga och kopa stickyrice-mango.

Imorn aker Tommy till Bangkok och jag tillbaka till Pranburi dar nyarsfirandet fortsatter. Ser fram emot att fira ordentligt med familjen, Sukean, Angie, Angies pojkvan Derek och fotbollslaget.

 


Songkran

Det har ar verkligen den roligaste, knappaste fest jag varit pa. Vad som ar annu knappare ar att den aldrig verkar ta slut. Vattenkriget haller i sig bade dag och natt och hogtalarna med popmusik som ar placerade over staden star pa repeat.
Jag och Tommy korde med gasen i botten igar natt, vilket gor att vi ar lite halvdegiga idag. Men natten var definitivt vard en seg dag darpa. Kombinationen av fest, musik, vatten och puder ar helt klart enastaende!

Nu ska vi mota upp Angie och Derek och kaka middag med dem. Far se om vi orkar ta oss ut i kriget inatt igen.

Tyvarr har jag inte kunnat ta nagra bilder for att dokumentera detta spektakel. Att ga utanfor dorren med en kamera i vaskan vore som att doppa den i havet. Sa fort man tar sig ut pa gatorna blir man genomblot fran topp till ta.


Tommy pa besok

Sa har Tommy kommit pa besok. Sukean hade hyrt var skolbil hela dagen for att ta oss runt pa en guidad tur i provinsen. Vi fick bland annat se annu en mangrove forest, lite sota apor, ett tempel och en fin strand.
Darefter akte vi till Hua Hin och checkade in pa ett billigt hostel. Songkran har borjat, vilket ar festivalen for det thailandska nyaret. Alla ar lediga hela veckan for att spruta vatten och kasta puder pa varandra. Bokstavligt talat deltar verkligen alla i detta spektakel, bade gamla som unga. De enda som inte ar med i vattenkriget ar munkarna, och de ar ocksa de enda som det inte ar tillatet att spruta ner.
Varje ort har en speciell dag da det firas lite extra dar. Imorgon ar det Hua Hins tur och den sextonde ar det i Pranburi. Jag och Tommy ska darfor ladda upp med baddrakter, de fetaste vattenpistolerna och en massa kolhydrater i magen. Imorn blir det krig!

Pa tal om krig ar det valdigt oroligt i Thailand just nu vilket sakert inte gatt manga forbi. Thailands premiarminister har utropat undantagstillstand i bade Bangkok och i Pattaya. Hittills har redan, enligt aftonbladet, ca 150 personer dott i stridigheterna i soder, samt en hel del skadats i Bangkok.
Vad som skrammer mig mest ar inte oroligheterna i sig, utan regeringens beslut om censur. I thailandska tidningar och pa thailandsk tv visas ingenting om landets stridigheter. Orsaken ar att de dels inte vill oroa lokalbefolkningen, men ocksa att de inte vill att fler personer att "haka pa" stridigheterna.
Vad jag forstar handlar det hela inte bara om politik, utan aven om religion, pengar och knark.
Vi far se vart det hela slutar. Just nu tanker jag dock inte fokusera pa nagot annat an (vatten)kriget i Hua Hin.



Tommy anlander bak pa Sukeans moppe

Liten ekorre i templet


Tillbaka i Pranburi

Just nu upplevs det mesta lite motigt. Hade hoppats pa att allting skulle kannas precis som nar jag lamnade Pranburi, for tva veckor sedan.
Men det gor det inte.
Den dar jobbiga kanslan av ensamhet borjade tranga sig pa i samma sekund som Fredric satte sig i taxin pa vag mot flygplatsen.
Det ar tre och en halv manad kvar tills jag far se honom och alla andra dar hemma igen. Trots att jag vet att tiden kommer ga fort sa kanns det som en hel evighet just nu.



Saknar redan det har..


..och framforallt det har.

Phuket

Saga vad man vill om Patong, men shoppingen ar guld! Lyckas man ignonera alla tjatiga tailors, massorskor och alla barflickor sa ar det faktiskt riktigt trevligt har. Stranden ar fin och det finns massor att hitta pa.
Kan dock tanka mig att det ar lite varre har under hogsasong. Tva, tre dagar har ar ganska lagom.

Dessutom har vi vid det har laget lyckats bygga upp en helt okej branna vilket kanns bra. Nu har jag bara en dag kvar med Fredric innan han lamnar mig for ytterligare tre manader.

Khao Lak

Da har man haft en solig och regnig dag i Khao Lak. Borjade med nagra stekheta timmar pa stranden och slutade med skyfall.
Khao Lak ar ganska mysigt och jag kan tanka mig att det ar den perfekta resortorten for barnfamiljer. Dock ger vi upp detta stalle redan imorn bitti och beger oss ner till Phuket igen for nagra sista dagar av shopping och ledighet innan Fredric beger sig hem.
Motte upp min "halvkusin" Lena har i Khao Lak igar ocksa, vilket var trevligt.

Maste erkanna att jag har lite angest i kroppen. Precis nar jag verkligen borjat komma in i livet i Pranburi, och saker och ting borjade kannas riktigt okej, da begav jag mig ut pa denna lilla backpacking trip. Nar nu mina tva semesterveckor snart ar slut och jag ska tillbaka till verkligheter igen, kanns det dock lite varre.
Forhoppningsvis ar jag inte riktigt tillbaka pa ruta ett igen, men det kanns inte som att jag kommer befinna mig langt darifran. Det mesta kandes valdigt tungt den forsta tiden da jag kom till Pranburi ifran Sverige och jag hoppar innerligt att det inte kommer kannas lika tungt nar jag kommer dit igen. 
Omstallningen fran hotellrum, god mat och lyx till livet med lokalbefolkningen ar trots allt enorm.

Dessutom vet jag inte riktigt hur jag ska lyckas losa problemet med bussbiljett fran Phuket till Pranburi. Eftersom det snart ar Songran (nyar) ar manga bussar fullbokade. Men det ar sadant som far falla pa plats.
Forhoppningsvis kommer Tommy ner till Pranburi for att halsa pa redan i helgen. Hade jag inte haft det att se fram emot skulle nog angesten varit bra mycket varre. Snacka om raddaren i noden da man som mest behover nagot att se fram emot som mest!

Dykning

Nu har det antligen lagts till bilder fran var semester.

Ar riktigt stolt over mig sjalv idag. Har lyckats overvinna min vattenradsla! Vi tog en endagsdykning med tva dyk vid Phi Phi Islands. Upptackte en helt fantastisk varld dar under vattenytan. Annu mer fantastiskt var att vi lyckades se, och simma bredvid, en 10-12 m lang valhaj! Valhajar ar mycket sallsynta i Thailand och besattningen samt instruktorerna var lika mycket i extas som vi. Har aldrig sett ett sa stort djur forut och definitivt inte simmat bredvid det!

Imorn aker vi vidare till Khao Lak.






Ao Nang

Nu ar vi framme i Ao Nang efter en lang och halvlaskig battur. Det har blast storm och regnat de senaste fem timmarna, men nu borjar det antligen klarna upp igen.

Igarkvall at vi ugnsbakad pizza och drack lite drinkar med andra packpackers och o-folk. Gillar verkligen Koh Lanta och kan definitivt rekommendera det om man ar ute efter lite lugn och ro.

Nu ligger Fredric pa hotellrummet och hamtar sig. Han hamnade i nagot konstigt tillstand innan batresan som troligtvis berodde pa en kombination av vatskebrist och varmeslag. Nu ar han dock snart pa battringsvagen.


Bilder fran Ao Nang







RSS 2.0